Eestis on terve hulk inimesi, kes oma rahaasjadest ja investeeringutest avalikult räägivad ning selle abil lugejaid harivad. Paljud nendest ei räägi kuidas ja millega nad oma eelarvet või investeeringuid haldavad. Paljud kasutavad selleks ka oma loodud Exceli faile.

Minu isiklik põhimõtteks on olnud, et rahaasjade haldamine peab olema võimalikult kiire, lihtne ning mugav, et viisiks seda regulaarselt teha. Sellepärast kasutangi selleks erinevaid programme. Antud postituses toongi välja mõned neist, mida igapäevaselt kasutan ja enamus neist on ka kõigile hea tahtmise korral kas tasuta või väikse tasu eest kättesaadavad.

Gnucash

Gnucash Gnucash_2_screenshoton tasuta ja nimetab ennast raamatupidamistarkvaraks. Selle programmi võitsin oma isiklike rahaasjade kirjapanemiseks kasutusele kõige esimesena ja kasutan seda tänaseni.

Põhimõtteliselt tuleb seal luua erinevat tüüpi kontosid (varad, kulud, tulud, kohustused). Kõik sissekanded on kahepoolsed nagu raamatupidemises ikka. Näiteks kuupalk kajastub  panga kontol sissekandena ja tulukontol väljaminekuna ehk kõigi kontode summa on null.

Mul on seal nii isikliku kui ka firma varade ja investeeringute kontod. Näiteks erinevad ühisrahastuse portaalid, pangakontod, investeerimiskontod, aktsiad, kuluartiklid, sissetuleku artiklid, varad (korter, auto) jne. Iga kuu lõpp võtan oma pangakontode ja investeerimisportaalide raporti ette ning kannan kõik kulud, tulud, investeeringud, intressid programmi sisse.

Programm võimaldab ka automaatselt uuendada aktsiahindasid (ka Baltiaktsiad), saab vaadata ja luua erinevaid raporteid (näiteks kulud/tulud, portfelli väärtuse muutus ajas, investeeringute tasuvus ja palju muud). Ma ise eriti Gnucashi raporteid ei kasuta enam, kuna selle jaoks on mul teised programmid, sellest täpsemalt juttu all pool, kuid Gnucash on paljude raportite jaoks sisendiks.

Quicken

Quicken_SSQuicken on tasuline rahaasjade haldamise programm, mis on küll mõeldud USA turule, kuid suurem osa funktsionaalsust on kasutatav ka mitte USA’s tegutsevale inimesele.

Võtsin selle programmi kasutusele alles hiljuti. Põhimõtteliselt on ta sarnane Gnucashile, kuid kasutamine on palju mugavam ja lihtsam. Mina ise kajastan seal hetkel ainult investeeringuid, kuna ei ole veel viitsinud ajaloolisi igapäeva tulusid ja kulusid sinna üle kanda ja kahes programmis nende uuendamine tundub üsna tüütu.

Erineval Gnucash’ist on Quicken’is palju huvitavamad sisseehitatud raporteid investeerimisportfelli jägimiseks haldamiseks. Kasutan seal järgmisi raporteid:

  • Portfelli varaklasside allokatsioon (praegune, eesmärk ja rebalansseerimine)
  • Portfelli varade allokatsioon
  • Portfelli varade tootlus üksikult või klassside kaupa ajas ning võrdlus turukeskmisega
  • Kapitali kasv
  • Investeerimisaktiivsus
  • Portfelli väärtus

Miinuseks on Quickeni puhul see, et automaatselt saab uuendada ainult USA turul kaubeldavate aktsiate infot ja hinda. Baltiaktsiate puhul tuleb hind sisestada käsitsi. Mina näiteks kannan sisse kord, kuus kuu lõpus kehtinud hinna.

Raportite custom tarkvara

customLisaks eelpool nimetatud programmidele, olen loonud ka ühe isikliku tarkvara, millega koostan erinevaid raporteid. Nimelt on võimalik Gnucashi’s sisestatud andmed eksportida eraldi andmebaasi ning minu loodud tarkvara kasutab seda andmebaasi erinevate raportite loomiseks.

Oma varasemates postitustes olengi kasutanud sellest programmis pärit raportite infot ning pilte. Tänaseks olen realiseerinud ja kasutan seal järgmisi raporteid:

  • Ühisrahastuse intresside laekumine ajas, portaalide kaupa ja kokku
  • Ühisrahastuse põhiosa laekumine ajas, portaalide kaupa ja kokku
  • Ühisrahastuse antud laenud ajas, portaalide kaupa ja kokku
  • Ühisrahastuse portfellide maht ajas, portaalide kaupa ja kokku
  • Ühisrahastuse XIRR ajas, portaalide kaupa ja kokku
  • Portfelli jaotus varaklasside kaupa ajas
  • Sissetulek varaklasside kaupa (palk, passiivne, muud)
  • Passiivne sissetulek varklasside kaupa
  • Kumulatiivne passiivne sissetulek perioodi jooksul
  • Omakapital (varade kogu väärtus, kohustused) ajas
  • Kuine ja keskmine kulutuste määr ajas
  • Säästmismäär ajas
  • Passiivne sissetulek vs kulud kuine määr ja keskmine määr ajas

Kui sul on postituses toodud programmide kohta küsimusi, kirjuta julgelt kommentaariumisse.

Kuidas sina oma rahaasju haldad?

4 thoughts on “Tarkvara investeeringute ja rahaasjade haldamiseks

  1. raintibar ütleb:

    Tere,

    Mina tõmban alla panga .xml faili ja script kannab vajalikud väljad Excelisse: Kuupäev, Summa, Kategooria, Info. Nende kõrvale summeeritud hindadega kategooriad (nt. Toit xxx €). Inimese silmale vajalikud tabelid ja joonised uuendab Excel juba ise ära.

    1. Taavi ütleb:

      See on ka hea variant. Ma ise olen ka excelis proovinud teha, aga ikkagi keerukamaid asju on seal problemaatiline teha.

  2. asdasdddaasd ütleb:

    Oled sa nõus oma isiklike rahaasjade Gnucashi kontoplaani jagama? Mõtlesin sinu postituse peale proovida ja hetkel sätin kontoplaani. Ehk saaks sinu omast mõne hea idee.

    1. Taavi ütleb:

      Otseselt ei soovi jagada, aga mul on sisuliselt sama plaan nagu installides kaasa tuleb. Juurde olen teinud varade omasid (ühisrahastuse omad erladi, iga ühele eraldi sissetuleku konto ka, lisaks iga aktsia jaoks eraldi, dividendi jaoks 1 ühine, iga pangakonto jaoks eraldi). Muu on sisuliselt sama mis kaasa tuleb (tulud/kulude kategooria kontod), isegi tõlkimata on enamus 🙂

Kommenteeri

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.