17494011_1906105752957694_4758343131357773824_nSissejuhatus

Aprill on käes ja märts läbi. Aeg jälle teha igakuine kokkuvõte. Graafikult on näha, et passiivne sissetulek kasvab visalt ja pole kaugel aeg kui paberil ja maksueelselt jõuab see järgi igakuistele kuludele. Võib loota, et see juhtub juba sel aastal.

Uusi investeeringuid märtsis ma väga palju ei teinud. Lisasin veidi uut raha Twino’sse. Teistes ühisrahastusportaalides läks laekunud põhiosa ja intress uuele ringile. Aktsiapositsioone ei müünud ega ostnud juurde.

Aprillis investeerimise osas ma ei plaani samuti erilisi muudatusi. Hetkel on päris suur osa investeeringutest ühisrahastuses, mis on teadlikult võetud risk. Esmalt selle pärast, et aktsiaturud on jätkuvalt minu hinnangul ülehinnatud, kinnisvara samuti. Ühisrahastuses leidub veel ebaefektiivsust mida ära kasutada. Ja ka seal on pea 3/7 portfellist  likviidsemates laenudes (Twino/Mintos jms.), et vajadusel pidurit tõmmates saab suurema osa rahast 1-2 kuuga kätte.

Passiivne sissetulek

Kuu passiivne sissetulek suurenes veebruariga võrreldes 347.9€ võrra ja oli kokku 1316.6€. Intressid ühisrahastuses antud laenudest olid 1130.82€ (+226.32€) , sissetulek reklaamide näitamisest 63.59€ (+10.04€), intressid kinnisvara ühisrahastusest 69.69€ (+61.69€). Dividende ja võlakirjade intresse laekus 52.5€ (+49.85€). Kuu keskmine kulude ja passiivse sissetuleku suhe (aasta baasil) oli 88.78% (+8.77%).

chart

2 thoughts on “Märts 2017 ülevaade

  1. Varatasku ütleb:

    Vaatasin su esimesi postitusi paar aastat tagasi ja võrdluseks praegust seisu – kui väga teraselt jälgida, siis natuke on edasminekut märgata 🙂

    Küsiks huvi pärast, et mis on investeerimise osas sinu lõppeesmärk kuhuni jõuda teha ja millal praeguse prognoosi kohaselt näed, et selleni jõuad?

    1. Taavi ütleb:

      Tere. Tänud küsimuse eest! Investeerimise eesmärk on jõuda vähemalt nii kaugele, et passiivne sissetulek moodustaks kogu pere kuludest vähemalt 3x. Hetkel hakkab see jõudma 1x juurde maksueelselt (kuid ei ole arvestatud kogu pere kulusid, vaid need mis on olnud minu kanda). Seega on veel pikk tee minna täieliku finantsvabaduseni, samas tore on näha, et asi liigub edasi. Teine asi mida tähele panna on see, et hetkel on üsna arvestatav osa varades riskantsemates ja seega hetkel suuremat tootlust pakkuvates instrumentides (ühisrahatus), see ei saa pikalt jätkuda. Esiteks kaob mingi hetk sealt ebaefektiivsus ja teiseks tuleb mingi hetk majanduslangus. Loodetavasti selleks ajaks on piisavalt varad kasvanud, et ka mingi aeg kahjumiga opereerimine haiget ei tee portfellile.

      Kui peab paika ennustus, et samasugune majandusolukord jätkub 5a, siis ennustaks, et 5a pärast võiks lõppeesmärk olla saavutatud. Vahe eesmärk on 2a pärast passiivselt teenida 2000€ kuus, ehk siis kui ma 30a saan 🙂

Kommenteeri

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.