Juba ongi käes märts ja varsti peaks loodetavasti kohale jõudma ka kevad. Veebruar tegi passiivse sissetuleku osas tugeva, ajalooliselt kolmanda tulemuse. Põhiliselt vedas seda sarnaselt jaanuarile ja detsembrile Mintose cashback. Kuna Omarahas on intressid langenud juba kriitiliselt madalale tasemele, siis viisin sealt osa laekunud põhiosa ning intresse Mintosesse, et cashbackist veel osa saada. Minu arvutuste põhjal on hetkel Mintosest saadav oodatav tootlus (~19.5%) tänu boonusele parem kui Omarahas, kuid kaua see ei kesta. Märtsi keskel on see juba läbi, kui just kampaaniat ei pikendata.

Lisaks Mintosele, laekusid ka Vega võlakirja intressid. Järgmine kuu laekuvad Creditstari omad. Veel tegin ma veebruaris tehinguid ka Balti aktsiaturul. Peale seda kui USA turud punased olid, müüsin ma maha Grindeksi aktsiad ja võtsin soodsalt juurde Šiauliu aktsiaid.

Veebruaris nägi ilmavalgust ka finantsvabaduse kalkulaator, mis sai just ka ühe toreda uuenduse. Nimelt soovitab kalkulaator nüüd seda, kuidas saaksid finantsvabaduse järgmisele tasemele veidi kiiremini jõuda (kui palju pead rohkem investeerima ja/või säästma).

Passiivne sissetulek

Veebruari neto (sissetulekust on maha arvutatud erinevad kulud, näiteks tehingutasud, mahakantud laenud jms.) passiivne sissetulek suurenes võrreldes jaanuariga 452.61€ ja oli 2395.02€. Portfelli väärtuse kasv (realiseeritud ja realiseerimata tulud miinus kulud) vähenes võrreldes detsembriga -287.03€ ja oli 2055.02€.

feb

Portfelli varade jaotus

Portfelli varade jaotus veebruari lõpu seisuga oli järgmine.

Raha 5.12%
EUR 5.11%
USD 0.01%
Aktsiad 5.75%
Šiauliu Bank 5.75%
Võlakirjad 15.22%
Creditstar 6.62%
Vega 6.62%
Inbank 1.99%
Omakpital 6.62%
Crowdestate 6.62%
Laenud 67.30%
Mintos 31.62%
Omaraha 29.05%
Crowdestate 3.57%
Bondora 2.56%
Moneyzen 0.27%
Estateguru 0.23%

5 thoughts on “Veebruar 2018 ülevaade

  1. algaja ütleb:

    Täitsa ulme numbrid!

    Ma ka täheldanud, et Omarahas on laenude välja andmine naeruväärselt aeglaseks läinud ning laenuintressid on juba alla 20% langenud.
    Mõtlesin, et panen veel Omarahasse juurde, aga panen hoopis selle asemel Mintosesse ning teenin cashbackiga veel lisaintresse.

    Edu ja jaksu!

    1. Taavi ütleb:

      Nii on jah. Riskiga korrigeeritult peaks hetkel Mintos olema parema tootlusega. Kui see kampaania läbi saab, siis peab uuesti analüüsima, kuhu ja palju investeerida. Head võimalused hakkavad ära kaduma 🙂

      1. algaja ütleb:

        Täpselt nii. Varasemalt ikka oli kohti, kus sai vabalt 30+% teenida aastas ja suht väikese riskida.
        Nüüd aga vaevu kohti, kus saab üle 15%+ teenida 🙁

      2. estonianinvestor ütleb:

        Vapustavad numbrid! Täpselt sama mure ees siin, mis eelnev kommenteerija. Dilemma ees, kas panna veel Omarahasse või siis hakata hoopis edasi Mintoses investeerima kuna ainuke portfell hetkel Omarahas. Kuna sa oled pädevam kui mina sel alal, siis äkki oskaksid soovitada ka oma blogi lugejatele, mis sinu arvates on parim riskiga korrigeeritud portaal? Kuidas üldse Mintose järelturg, on piisavalt aktiivne, et vajadusel raha välja võtta? Tänud!

        1. Taavi ütleb:

          Tänud kommentaari eest.

          Oleneb kui suur sinu portfell omarahas on ja mis perioodi peale, mis riski gruppi ja mis intressiga sa seal raha välja annad.

          Hetkel parima skooriga 5a laenudesse sissesaamiseks pead sa andma ~19-20% neto intressiga. Oodatava tootluse jaoks tuleks siis arvestada kui suur osa läheb punasesse, kui palju nad on selleks ajaks tagasi maksnud ja palju OR maksab tagatisfondist tagasi (hetkel maksab ta 70%+, aga mitte enam 80% ja lepingu järgi maksab vähemalt 60%). Selge on see, et kui majandus hakkab jahenema, siis suureneb võlgnike hulk ja tagasiost väheneb veelgi. Lisaks võiks arvestada ka portaali riski, mis on veidi keerulisem, aga on suurem kui
          Mintosel, sest puudub järelturg, mahud väiksemad jne.

          Mintoses investeerin ma sisuliselt Mogo laenudesse ja üldjuhul Eesti ja Läti omadesse. Nende puhul tuleb vaadata pakutavat intressi ja hinnata Mogo Eesti ja Mogo Läti ettevõtteid. Cashbacki puhul, eeldusel, et laenud ostetakse tagasi enne 5a täitumist (suurem osa ajalooliselt ei ela nii kaua), on tootlus esimesel aastal pea 18-19%. Mis on parem kui Omaraha oodatav tootlus. Lisaks on ka järelturg (seal hetkel laenude lahtisaamiseks kiiresti, pead andma ära ~-5% allahindlusega, kuna tänu cashbackile on turul palju, kes müüvad -4% maha, et saada 5% cashbacki ja teenida 1% vahelt). Ilmselt pärast cashbacki saad -2-3% paari päevaga müüdud.

          Lisaks on Mintoses võtta väiksema perioodiga laene, mis enne majanduslangust oleks hea, et suunata vabanev raha muudesse investeeringutesse. OR 5a laenudes oled kinni, mis kinni, midagi teha ei saa.

          Ehk pead ise otsustama vastavalt oma strateegijale ja riskitunnetusele. Silma tasub peal hoida, kasvõi väikesete summadega.

Kommenteeri

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.