Aasta esimene kvartal on lõppenud ning aeg on teha jällegi kokkuvõte möödunud kuust. Esmalt tahaks ära mainida mõned põnevad uuendused Finantsvabaduse lehel:

Investeeringute osas oli üsna tegus kuu. Esiteks suurendasin oma Sialiau osalust, kuna 2017 aasta tulemused olid head ning turg ei reageerinud sellele uudisele väga kiirelt. Tänaseks on turg juba reageerinud ja hind on omajagu kasvanud.

Märtsis laekus ka Vega võlakirja põhiosa, mis läks kohe Mintosesse cashbacki ja intressi teenima. Samuti kandsin välja Omarahast laekunud intresse ja põhiosa, kuna seal on intressid langenud minu jaoks liiga madalale tasemele ja raha sisuliselt välja eriti enam ei lähe, ka see raha läks Mintosesse. Osalesin ka Crowdestate Pärnu projektis väiksema panusega. Muus osas muutusi ei ole.

Passiivne sissetulek

Märtsi neto (sissetulekust on maha arvutatud erinevad kulud, näiteks tehingutasud, mahakantud laenud jms.) passiivne sissetulek vähenes võrreldes veebruariga -284.83€ ja oli 2110.19€. Portfelli väärtuse kasv (realiseeritud ja realiseerimata tulud miinus kulud) suurenes võrreldes veebruariga +851.17€ ja oli 2906.19€.

March2018

Portfelli varade jaotus

Portfelli varade jaotus veebruari lõpu seisuga oli järgmine.

Raha 3.32%
EUR 3.31%
USD 0.01%
Aktsiad 7.37%
SAB1L 7.37%
Võlakirjad 8.45%
Creditstar 6.50%
Inbank 1.95%
Omakapital 6.50%
Crowdestate 6.50%
Ühisrahastus 74.36%
Mintos 37.77%
Omaraha 28.47%
Crowdestate 4.81%
Bondora 2.83%
Moneyzen 0.26%
Estateguru 0.22%

 

3 thoughts on “Märts 2018 ülevaade

  1. Kaidur ütleb:

    See Mintose cashbacki kalkulaator jätab minu meelest tootlusest pisut eksitava mulje kuna arvutuskäik lõpeb esimese aastaga. Tood küll välja, et suur osa laenusid makstakse varem tagasi, kuid enda Mintose laenude ajalugu jälgides usun siiski, et arvestatav osa laenusid kestab 2-3 aastat ära küll. Milline see osakaal täpselt on, seda on muidugi väga raske hinnata. Usun, et esimese aasta lõpuks on siiski üle poole laenudest alles. Kui nüüd selliste 12% intressiga laenude kogutootlust pikemalt edasi arvutada, siis see hakkab kiiresti langema. Hetkel on järelturult võimalik osta Mogo 14% allahinnatud laenusid isegi üle 15% YTM-ga. Kui kõrvutada esmase turu 12% laenude tootlust sellise laenuga, siis järelturult ostetud kõrgema intressiga laenu kogutootlus võiks jõuda cashback kampaania laenu tootlusele minu hinnangul juba teisel aastal järele. Kolmandal aastal võiks olla vahe juba järelturu laenu kasuks.
    Ehk siis kokkuvõttes ei tahaks uskuda, et suudad kogu nende laenude elutsüklit arvestades 20% kanti tootlust saavutada.

    1. Taavi ütleb:

      Tänud kommentaari eest. Sul on õigus, 20% lähedast tootlust saab ainult esimese aasta ja seda ka siis kui saad 1% boonust. Järgnevate laastatel tootlus langeb. Mul see tegelikult kirjas ka.

      Kalkulaator arvestab ka seda, et CB saadud raha ja intress re-investeeritakse, seega seda YTM otseselt võrrelda ei saa, aga võrdlesin 12% laenu 5% CB korral 14% järelturu laenuga. Juhul kui selle 14% laenu saab kätte vähemalt -2% allahindlusega, siis on teise aasta lõpuks teenitud aasta keskmine ROI 1.5 punkti parem kui 12% ja 5% CB korral. -1% allahindluse korral on tootlus parem 0.1 punkti. Seega -2% allahindluse puhul oleks kindlasti mõtekas võtta järelturult 14% laenu. Samas tuleb silmas pidada seda ,et need on hetkel ~2a laenud ja ilmselt Mogo nii headel tingimustel (vähemalt Lätis, Eestis), enam laene ei väljasta, pigem langeb intress veelgi (katsetusi selleks on tehtud), kuna Lätis ja Eestis on Mogo juba pikemat aega kasumis ning nad saavad raha juba soodsamalt. Ja pole välistatud, et 12% laene saad 1-2a pärast juurdehindlusega juba müüa.

      Valiku tegemisel on mõistlik kaaluda, kaua igaüks tahab raha kinni hoida ning mida võib intressi määr tulevikus teha ning kui soodsalt laenu kätte saab.

      Panen varsti kalkulaatorisse juurde ka järgnevate aastate tootluse. Tänud veelkord sisuka kommentaari eest!

  2. Kaidur ütleb:

    Tänud ka Sulle vastamast. Kaval kampaania on see cashback neil. Arvan ka, et intressid pigem langevad tulevikus. Praegu on hea hetk Mintoses kampaaniat kasutada või järelturgu väisata.

Kommenteeri

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.