Eelmine nädal kutsus mind oma saatesse külla Äripäeva Investor Toomas. Rääkisime minu blogist, investeerimise esimestest sammudest, portfellist – kuidas olen seda kasvatanud, kus kohast kapitali saanud, tootlusest ja paljust muust. Kuula ja anna kommentaarides teada, kui sul tekkis küsimusi või kui soovid millestki täpsemalt teada. Vastan neile kindlasti!

Head kuulamist!

6 thoughts on “Investor Toomase tund: paari aastaga finantsvabaks

  1. Meelis ütleb:

    hea kuulamine, ma suisa kolm x olen seda intekat nüüdseks kuulanud. Mul endal hetkel on just 92% balti börsi üksikaktsiates ja kogun pisitasa dividendi tulu, säärase tempoga läheks 10 aastat et tänasel tasemel palgatulu asendada passiivtuluga. Aeglane jah tean… kuid kui ma sinu juttu kuulan, siis ma tegin siin kiired arvutused, ma saaks järgmise kahe aastaga oma ühisrahastuse osakaalu umbes nii suureks, et moodustaks ca 25% kogu portfellist, aga just siis peaks minema elu halvaks :D. Praegu olengi kahevahel, kas jätkata raha suunamist laenudesse või mitte.

    1. Taavi ütleb:

      Tänud kommentaari eest 🙂 Kui ma ausalt vastan, siis 92% portfelli (eeldusel, et tegi on omajagu suure portfelliga), hoida Balti turul on ikka üsna riskantne ettevõtmine. Kui turud langevad, langeb ka portfell väga kiirelt. Kõik riskid on ühes regioonis ja instrumendis. Ühisrahastuse osas tasub olla ettevaatlik ja uurida palju. Kui majanduskriis tuleb, siis sa ei taha olla väga suurelt tarbimislaenudes ja sa ei taha olla pikaajalistes laenudes. Kriisi põhjas või peale seda juba tasub jälle sinna poole vaadata, kuna siis intressid jälle kõrged ja väljavaated paremad. Kui katsetad, siis soovitan lühiajalisemaid laene ja tugevatesse ettevõttetesse (mintos).

      1. Meelis ütleb:

        Jah, no balti turul on valik üsna väike, ja kõik need ettevõtted juba mitu kriisi üle elanud. Kuna mul endal ajahorisont on mitmekümne aasta peale sätitud, siis arvan, et kolistan kõik põhjad ja tipud koos väljavalitud ettevõtetega kaasas. Mõistagi on kriisi ajal üsna “lõbus” punast portfelli vaadata, kuid kui sel ajal juurde osta, siis kriisi möödudes olukord muutub. Olen oma portfelli valinud sellised ettevõtted, mis idees kriisi perioodile ka paremini vastu peaksid ja märkimisväärselt ei kukuks. Uurisin ajalugu, kuida nad eelmise kriisi ajal käitusid jms.
        Ühisrahastamise osa on jah uus, ja tuleproov veel olemata. Seepärast ma väga uljalt ei julge sinna raha valada. Lihtsalt, et aktsiatele lisaks natuke on laenudes ja üritan tõesti lühemaajaliste laenudesse suunata enamuse.

  2. Elunaut ütleb:

    Väga põnev kuulamine, Taavi! Ka mul suur osa portfellist ühisrahastuses, kuid olen samuti proovinud erinevate moodustega veidi riske maandada. Aga selliseid tootlusnumbreid võin muidugi ainult unes näha 🙂

    1. Taavi ütleb:

      Tänud 🙂 Peale Bondora on (olid) kõik tootlused järgitehtavad igaühel. Täna on muidugi intressid nii palju langenud ja ebaefektiivsused kadunud, et ka mina võin nendest numbritest unistada (tootlused ainult langevad). Kui rahatrükk peatatakse või kui tuleb uus majanduskriis, siis hakkavad tootlused jälle tõusma.

      Bondora puhul on vaja programmeerimise oskust või siis raha, et seda oskust sisse osta. Mul unus saates mainida, et minu Bondora strateegia pole skaleeruv, muidu paneks sinna raha juurde 🙂

      1. Elunaut ütleb:

        Kui mainida ühisrahastust ja majanduskriisi ühes lauses, siis ma hakkan kohe üle keha värsiema ja nahale tekivad mingid koledad punased kärnad 🙂

Kommenteeri

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.