Enne postituse pealkirjas oleva teema juurde asumist, pean selgitama, miks ma ei ole enam eelneva kahe kuu ülevaadet blogis kirjutanud. Nimelt kuulasin Kristi ja Tauri investeerimisraadio ühte osa, kus nad meenutasid vanu aegu ja vaatasid tulevikku ning muuhulgas tõdesid, et enamik finantsteemalisi blogisi on üles ehitatud kuuülevaadetele, mis lugejale erilist väärtust ei paku, heal-juhul meelelahutust.

Olen ise ka sarnaseid mõtteid keerutanud ning kuuülevaadete kirjutamine on ka minu kui autori jaoks üsna üksluine ja igav. Seepärast ostustasin vähemalt mingiks ajaks selle formaadi osas pausi teha ja proovida veidi laiematel teemadel kirjutada ja mõtteid avaldada. Kindlasti aegajalt vaatan portfellile ka otsa, aga ilmselt siis kui midagi põnevat toimub või näiteks aastat kokku võtan. Eks aeg annab seletust!

Mis siis ikka toimub turgudel?

Kõige parema pildi turgude närvilisusest annavad järgnevad S&P 500 (börsiindeks, kuhu kuuluvad 500 USA suurimat börsil noteeritud ettevõtet) ja VIX (S&P 500 volatiivsuse ootuse indeks) graafikud.

S&P 500 6 kuu graafik
VIX 6 kuu graafik

Graafikutelt on näha, et oktoobri alguses läks turg närviliseks ning S&P tegi läbi korraliku korrektsiooni, kuid tänaseks on veidi taastunud. Sarnased meeleolud valitsesid ka Aasia, Euroopa kui ka Balti börsidel.

Aga mida sellises olukorras teha?

Kahjuks või õnneks minul aktsiaturgudel peale SAB1L positsioonid puuduvad ning sain ja saan seda sõitu põnevusega kõrvalt vaadata. Tõele au andes, ei jäänud ma siiski kõrvaltvaatajaks, kuna ilmselt seoses USA langusega, Euroopa Keskpanga intressitõusu ootuse, aeglustuva majanduskasvu, keskpäraste tulemuste ootuses langes ka SAB1L hind pea 15%. See langus viis ära peaaegu kogu oktoobri portfelli tootluse ning alguses kartsin, et tulebki esimene punane kuu, kuid õnneks aktsia siiski veidi taastus ja Omarahast tuli üle ootuste hea tulemus, jäin ikkagi rohelisse.

Kuna SAB1L langus oli suur, kuid kõik pangad tegid järjest häid tulemusi, ei olnud ka minul erilist kahtlust, et SAB1L peaks kehvem olema ning otsustasin erinevatel ajahetkedel oma positsioone veelgi suurendada. Tänaseks on positsioon juba ~11% portfellist, mis on selline piir, mida ma enam suurendada ei taha. Tänaseks on avaldatud ka 3nda kvartali tulemused ning ka dividendipoliitika. Tulemused olid üsna head ning dividendipoliitika näeb ette vähemalt 25% kasumi maksmist dividendideks. Mõlema uudise peale ei ole aktsia hind sisuliselt reageerinud, võib-olla isegi langenud. Ei teagi, mida turg täpselt kardab või ootab. Minu jaoks on hind täna pigem soodne, aga kuna osakaal portfellist on liiga suur, siis kahjuks riskide maandamise eesmärgil juurde võtta ei saa enam.

Lisaks olen ma vähendanud oma portfelli ühisrahastusportaalides (olen laekunud põhiosa ja intressid mujale viinud) või vähendanud laenude pikkusi (olen võtnud 1-24 kuulise tähtajaga laene, enamik siiski 1-12 kuulisi). Kõike sellepärast, et kui keskpank tõstab intressimäärasid, siis reageerib ka aktsiaturg ning ka laenude intressimäärad ja selle jaoks on tähtis, et portfell oleks võimalikult likviidne ja püssirohi kuiv.

Kommenteeri

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.