Juba tükk aega on Facebooki gruppides käinud arutelu selle üle, kui palju Mintoses ikkagi saab punaseks läinud laenu eest intresse ja viivist, kui see garantiikorras tagasi ostetakse.

Probleem süvenes siis, kui Mogo teatas, et muudab oma punaste laenude tagasimaksmise põhimõtteid ja viiviseid enam ei maksa. Mitmed investorid uskusid seepeale, et Mogo ei maksa punaste laenude eest üldse enam intressi ning hakkasid nüüd punaseks läinud laene järelturul müüma. Tagatipuks oli segane ka Mintose kodulehel olev info (Mintos on õnneks sõnastust muutnud ja teinud seletused veidi arusaadavamaks).

Otsustasin uurida ja teha puust ja punaseks, kuidas punased laenud ikkagi käituvad, vähemalt teoorias. Kõigepealt mõned eeldused ja kitsendused:

  • Näidis laenugraafik on tehtud lihtsuse mõttes võrdsete kuumaksetena (annuiteet). Praktikas kasutavad laenukontorid erinevaid graafikuid ja arvutustulemused erinevad olenevalt graafiku tüübist ning hetkest, millal laen punaseks läheb ja laenu intressist;
  • Näite puhul eeldame, et tegu on tagasiostugarantiid omava laenuga, mis on 12 kuulise tähtajaga (12 makset) ning laenumaksja ei tee algusest pealee ühtegi makset, ehk laenukontor peab laenu laenu tagasi ostma ~90ndal päeval peale laenu väljastamist. Investeeritud põhiosa on 1000€ ja laenu aastane intress 10%;
  • Arvutused on tehtud lihtsustusel, et kuus on 30 päeva;
  • Pole aru saada, kuidas arvestatakse viiviste ja intresside puhul armuaega (grace period) punaste laenude puhul, seega neid arvutustes lihtsuse mõttes ei ole arvestatud;
  • Arvutused on tehtud Mintose portaalis toodud info ja selle info subjektiivse tõlgendamise teel ning lihtsustusi tehes, seega ei pruugi need olla 100% tõde, kuid mõte ja järeldused peaksid enam-vähem samaks jääma.

Intressid ja viivised

Mintoses on üks vahva leht, kus on tabel kõigi Mintoses toimetavate laenukontoritega. Tabelis on muuhulgas välja toodud ka, mis tingimustel makstakse laene intresse ja viiviseid.

  • Interest income – Kas laenukontor maksab intressi vastavalt graafikule. Postituse kirjutamise hetkel on see kõigi puhul JAH. See juba ütleb, et ka punaste laenude eest makstakse intressi vastavalt graafikule;
  • Interest income on delayed payments – Kas laenukontor maksab intressi (viivist) võlas oleva põhiosa eest. Ehk kui laenumaksja jääb näiteks maksega 30 päeva hiljaks, siis maksab laenukontor selle 30 päeva võlas olnud põhiosa makse eest intressi (viivist), mille arvutamisel kasutatakse laenu esialgset intressi;
  • Penalty Income – Kas laenukontor maksab viivist võlas oleva põhiosa ja intresside eest. Ehk kui laenumaksja jääb näiteks maksega 30 päeva hiljaks, siis maksab laenukontor selle 30 päeva võlas olnud põhiosa makse ja intressi eest viivist. Tabelis on selliseid laenukontoreid vähe ning viivist makstakse päeva mingi kindla määra alusel (ei sõltu intressist);
  • Grace period – Kui laenumaksja maksab tabelis oleva päevade jooksul oma graafikujärgse võla ära, siis investorile viivist ei maksta;
  • Default interest – Arusaamatu tulp. See on JAH ainult kahel laenukontoril.

Näidis laenugraafik

Makse nr Intress Põhiosa Kokku
1: 8.33 79.58 87.91
2: 7.67 80.25 87.92
3: 7 80.91 87.91
4: 6.33 81.59 87.92
5: 5.65 82.27 87.92
6: 4.96 82.95 87.91
7: 4.27 83.65 87.92
8: 3.57 84.34 87.91
9: 2.87 85.05 87.92
10: 2.16 85.75 87.91
11: 1.45 86.47 87.92
12: 0.73 87.19 87.92

1. Laenukontor maksab ainult intressi

Antud juhul eeldame, et laenukontor maksab ainult intressi ehk viiviseid investorile ei maksa. Samuti eeldame, et laenumaksja ei tee ühtegi makset ning investor investeerib laenu samal päeval, kui laen väljastatakse. 90. päeval ostab laenukontor laenu tagasi.

Intress
10%
Põhiosa makse
1,000.00€
Intressi makse
23.00€
Viivise makse
0.00€
XIRR
9.66%
YTD
2.33%

2. Laenukontor maksab lisaks intressile intressi/viivist põhiosalt

Antud juhul eeldame, et laenukontor maksab intressi ning intressi/viiviseid graafikujärgselt võlas oleva põhiosa eest. Samuti eeldame, et laenumaksja ei tee ühtegi makset ning investor investeerib laenu samal päeval, kui laen väljastatakse. 90. päeval ostab laenukontor laenu tagasi.

Intress
10%
Põhiosa makse
1,000.00€
Intressi makse
23.00€
Viivise makse
2.00€
XIRR
10.53%
YTD
2.53%

3. Laenukontor maksab lisaks intressile viivist põhiosalt ja intressilt

Antud juhul  eeldame, et laenukontor maksab intressi ning viiviseid graafikujärgselt võlas oleva põhiosa ja intressi eest. Samuti eeldame, et laenumaksja ei tee ühtegi makset ning investor investeerib laenu samal päeval, kui laen väljastatakse. 90. päeval ostab laenukontor laenu tagasi. Viivise suuruseks arvestame päevas 10/360 ~ 0.277(7)%.

Intress
10%
Põhiosa makse
1,000.00€
Intressi makse
23.00€
Viivise makse
2.20€
XIRR
10.62%
YTD
2.56%

4. Makseid tasutakse graafikujärgselt

Antud juhul eeldame, et laenu tasutakse graafikujärgselt ning investor investeerib laenu samal päeval, kui laen väljastatakse. Samuti võrdlemise huvides eeldame, et investor müüb laenu 90ndal päeval, pärast intressi laekumist järelturul maha 0% juurdehindlusega.

Intress
10%
Põhiosa makse
1,000.00€
Intressi makse
23.00€
Viivise makse
0.00€
XIRR
10.62%
YTD
2.56%

Kokkuvõte

Nagu eelnevad arvutused näitavad, siis juhul kui 10% intressiga laen läheb punaseks ja laenukontor viivist ei maksa, siis võrreldes graafikujärgselt makseid tegeva laenuga, võib aasta baasil kaotada tootlusest ligi 1% (mida suurem intress seda suurem vahe). Juhul kui viivist siiski makstakse, siis antud näite puhul on vahed marginaalsed. Kordan siiski üle, et väga palju oleneb ka laenugraafiku tüübist ja laenu intressist, seega tasub endal erinevad variandid läbi mängida.

Kui märkad postituses ebakõla või viga, anna julgelt teada.

NB! Tegu ei ole investeerimissoovitusega. Pane tähele, et Mintoses tagasiostugarantii sõltub vastaspoole ehk laenukontori krediidiriskist ehk tegu EI OLE tagatud investeeringuga.

4 thoughts on “Mintos ja punased laenud – puust ja punaseks

  1. GHz ütleb:

    “Pole aru saada, kuidas arvestatakse viiviste ja intresside puhul armuaega (grace period) punaste laenude puhul”
    – Nii palju, kui ma asjast aru sain, kui ka ühte laenukontorit integreerisin mintosesse, siis see on see aeg, kui palju võib maksega viivitada ilma, et viivitamise eest trahvid peale tuleksid. Ehk, kui maksekuupäev oli 1. siis on laenukontoril aega veel ka 4. kuupäeval öelda, et 1. kuupäeva raha laekus õigel ajal. Nö “aja tagasi keeramine” või “mineviku ümber kirjutamine”, kui nii võtta. See on siis lubatud grace period’i ajal. Minu teada see kehtib ainult laenu võlga jäämise osas, ehk esimestel päevadel peale graafikujärgse maksekorra hilinemist.

    “Interest income on delayed payments”
    – Kas see ei peaks tähendama lihtsalt seda, et intressi tagasimaksetes arvestatakse suuremat põhiosa (kuna tagasimakset pole ju veel toiminud) selle asemel, et intress jääb sama suureks, nagu esialgses graafikus?
    “Penalty Income”
    – See peaks olema ainsana päriselt viivis, ehk siis hilinenud summa ulatuses veel mingi protsent otsa lajatatud igapäevaselt.

    Ei pretendeeri absoluutsele tõele, aga selliselt sain mina neist terminitest aru siis, kui nendega suheldud ja integratsiooni ehitatud sai…

    1. Taavi ütleb:

      “Interest income on delayed payments” – Selle puhul sõnastus küll viitaks jah intressile. Üldjuhul kliendi käest vist ikkagi küsitakse viivist, sest laenugraafikut ühepoolset muutma ei hakata ja tavaliselt viivise % suurem kui intress. Aga võib-olla mingitel tingimustel/riikides on võimalik/kohustus nõuda põhiosa võla pealt intressi ja intressi võla pealt viivist. Proovin postituses seda kohta täiendada.

  2. Muhv ütleb:

    “Näite puhul eeldame, et tegu on tagasiostugarantiid omava laenuga, mis on 12 kuulise tähtajaga (12 makset) ning laenumaksja ei tee algusest pealee ühtegi makset, ehk laenukontor peab laenu laenu tagasi ostma ~90ndal päeval peale laenu väljastamist. ”
    Laenu väljastamine ja selle “avalikuks tegemine” (listing date) on kaks eri asja. See tuleks artiklis ära märkida – muidu külvad “segadust” veelgi rohkem.
    Kui ma eksi, siis ei ole mitte 90 päeva, vaid 60 päeva “Listing Date’ist”. Seda vaadatakse Schedule järgi.
    Ja laenud 60+ ostetakse tagasi Buyback garantii raames.

    1. Taavi ütleb:

      Peaks ikka olema 60 päeva võlas ehk kui esimene graafiku järgne makse ei ole laekunud, hakkab 60 päeva tiksuma. Või on sul mingi teine info?

Kommenteeri

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.