Ainult neli kuud on veel jäänud aasta lõpuni. Numbrid ei valeta, see aasta tuleb pingutada ja jätkata hea hooga, et aastane portfelli netotootlus ületaks eelmise aasta oma. Järgmises peatükis on toodud graafik ja seal on näha, et aasta alguses suutsin eelmise aasta sissetulekuid ületada, kuid eelnevad 3 kuud jäid alla. See kuu oli jällegi parem.

Eks põhjuseid on erinevaid. Eelmine aasta olid eriti edukad Bondora ja Crowdestate strateegiad, mida ma see aasta ei ole nii edukalt suutnud kasutada, seoses mõlema portaali järelturu olukorra muutumisega. Teine osa on kindlasti seotud sellega, et suurem osakaal portfellist on aktsiates ja kasvuettevõtetes, mis üldjuhul ei paku jooksvat rahavoogu ning kasvuettevõtete õiglase väärtuse hindamine on keeruline ning oma portfellis teen seda kord aastas.

Üldiselt oli august edukas kuu. Intressid portaalides laekusid. Siauliai panga ja Tesla aktsia hind on samuti vaikselt kasvanud. Esmakordselt võtsin sisse Berkshire Hathaway’d ning katsetan Interactive Brokeris margini’ga (laen aktsiate tagatsel) aktsiate omamist, et tulevikus, kui aktsiate osakaal portfellis kasvama hakkab, oleks kogemus selle kasutamisel olemas.

Rohekem tegevust on olnud Mintoses, kus 16% ja 15% laenud on ajalugu ning enamus nendest ka juba Credistari ja Banknote poolt tagasi ostetud. Selleks, et laekunud seisev raha võimalikult kõrge intressiga välja anda, tuli veidi “tööd” teha, et turule tulevad laenud kiiresti enne teisi portfelli võetud saaks. Täna on väidetavalt Mintos oma automaatpakkujat täiustanud ning loodetavasti ei pea enam oma aega nii palju sinna kulutama.

Teine mure on olnud Omarahas, kus raha kipub taaskord seisma jääma. Seal korrigeerisin natuke oma intressiootust allapoole ning jälgin olukorda, kas see liigutus oli piisav, et raha kontol uuele ringile läheks.

Kui soovid rohkem lugeda, siis siin on link (kahjuks tasuline artikkel).

Lisaks investeerimisele veetsin päris palju aega Saaremaal nii puhates kui eemalt tööd tehes. Muuseas sattusime perega ka kohaliku ajalehe paberile. Artiklis rääkisin oma investeerimise teekonnast ning põhimõtetest ja strateegiatest. Loodetavasti mõni lugeja leidis sealt motivatsiooni ise ka asi kätte võtta.

Passiivne sissetulek

Kuu neto passiivne sissetulek (sissetulekust on maha arvutatud erinevad kulud, näiteks tehingutasud, mahakantud laenud jms.) suurenes võrreldes eelneva kuuga 672€ ja oli 3036€. Portfelli väärtuse kasv (realiseeritud ja realiseerimata tulud miinus kulud) vähenes võrreldes eelneva kuuga 685€ ja oli 3536€. Portfelli tootlus oli 9.67 protsendipunkti eelnevast kuust madalam ehk 13.79%.

Portfell

Portfelli jaotus kuu lõpu seisuga.

Aktsiad4.97%
SAB1L4.11%
LHV1T0.50%
BRK.B0.37%
Raha9.88%
EUR9.91%
USD-0.03%
Võlakirjad24.63%
Muu12.31%
IuteCredit4.11%
AuoraNova4.11%
Creditstar4.11%
Kasvuettevõtted10.70%
Muu6.16%
Nudist0.88%
TSLA0.81%
Lamuu0.71%
Ampler0.67%
Chaga0.64%
Bikeep0.41%
Boostyourself0.41%
Citylogistic0.00%
Laenud49.82%
Mintos29.44%
Omaraha18.79%
Bondora1.31%
Crowdestate0.12%
Moneyzen0.09%
Estateguru0.07%
Portfelli kasv ajas

Kui sul on küsimusi / ettepanekuid / soovitusi, siis kirjuta julgelt kommentaar või kirjuta mulle.

Kui sa pole veel mõnes eelnevalt mainitud ühisrahastusportaalis kontot avanud, siis vaata boonuskoodide lehele, et kontod luues saaksid lisaboonust.

Kommenteeri

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.