2-4 juuli toimus Kallaste turismitalus taaskord selle aasta investeerimiskogukonna tippüritus – Investeerimisfestival. Olen kohal olnud juba neljandat korda, millest kahel on olnud au ka lavalaudadel olla. Seekord olin külastaja rollis ning proovin anda enda poolse kokkuvõtte üritusest ja mõningatest ettekannetest. Nagu varasemalt, oli üritus taaskord väga hästi korraldatud. Kõik – alates teeviitadest, parkimisest, registreerimisest, toitlustamisest, ajakavast kuni programmini, esinejateni, külastajateni, meeleoluni oli korraldatud suurepäraselt. Kordagi ei tekkinud tunnet, et oleksin ise midagi teisiti teinud. On näha, et korraldustiim on varasematest aastatest õppinud ja kõik aspektid täiuslikkuseni lihvinud.

Külastasin üritust koos oma kihlatu  Liisiga nii reedel kui laupäeval. Kuna pileteid oli keeruline saada, siis ostmise hetkeks olid kahjuks kõik ööbimise variandid turismitalus kui ka lähipiirkonnas juba läbimüüdud, siis seekord pidime ööbimiseks sõitma Tallinnasse, seega öisest melust ja saunas käigust sel aastal osa kahjuks ei saanud. Samas teised rääkisid, et õhtu oli olnud väga lõbus ning teiste investoritega mestimist ja jutustamist jagus kuni varaste hommikutundideni.

Kui reedel kuulasin kõiki eduloolava ettekandeid, siis laupäeval jõudsin kuulata valitud osa programmist. Seda pigem selle pärast, et esinemised toimusid kahel erineval laval ning vahepeal ringi liikudes kohtusin nii uute kui vanade tuttavatega ja nendega jutustamine venis tihti pikale. Pole hullu – see ongi selle ürituse üks võlusid – teiste investoritega suhtlemine, eriti peale koroona aega. Kokku külastas üritust kahel päeval kokku üle 1000 külastaja. Igal aastal on tuttavaid nägusid rohkem.

Esinemiste lühikokkuvõtted

Allpool olen kirja pandud ettekanded, mis ma festivalil kuulasin. Panin kirja olulisemad mõtted või kokkuvõtte sellest, mis mul konkreetsest esinemistest meelde jäi.

Kaja KallasAdvokaadist peaministriks

Eesti peaminister Kaja Kallas rääkis ettekandes enda karjäärist advokaadina. Ta tegi muhedat nalja ning ütles, et tuli üritusele ja ei läinud Jüri Ratase sünnipäevapeole, mis väidetavalt toimus samal ajal. Ta mainis, kuidas ta esimeses ettevõttes töötas ennast nullist partneriks, kuid otsustas firmast lahkuda, kuna talle pakutud osalus polnud tasakaalus tema panusega – tema panus oli suurem kui teistel partneritel, kuid pakutud osalus oluliselt madalam. Ta julges ütelda “EI” ja sest kindel, et teeb head tööd ja on rohkem väärt. Seejärel liitus ta teise advokaadibürooga, kus töötas ennast uuesti partneriks. Mingil hetkel ei pakkunud advokaaditöö talle enam erilist pinget, ning ta otsustas minna poliitikasse. Investeerimisega ta ise hetkel ei tegele (varasemalt on kätt proovinud), kuid sellega tegeleb tema abikaasa.

Vishen LakhianiHow to master your work and your life?

Vishen rääkis ettevõtlusest ning kuidas selles olla edukas. Ta tõi välja järgmised läbivad mõtted. Pidev õppimine – tuleb oma valdkonnaga seotud info, uudiste ja arengutega süstemaatiliselt tegeleda ja kursis olla. Alateadvuse / kõhutunde usaldamine ning selle arendamine näiteks meditatsiooni abil. Visualiseerimine – mõtle läbi ja kirjuta üles mida sa saavutada tahad, milline on sinu klient, päev, toode ning sa hakkad uusi võimalusi enda elus märkama. Visioon – mõtle ja räägi sellest mida sa tulevikus tahad teha ja saavutada, mitte sellest mida sa praegu teed – see müüb paremini.

Mihkel MooselEesti suurima Amazoniäri exiti telgitagused

Mihkel hakkas algselt Amazonis müügiga tegelema kuniks tuleb mõni muu hea idee. Tegelikkuses läks aga nii, et sellest sai ajapikku väga edukas äri. Tegemist pole passiivse ettevõtmisega, vaid koguaeg on vaja tegeleda erinevate probleemidega – tooted on otsas, toodete kvaliteediga on probleeme, Amazon muudab mängureegleid või teeb muud moodi elu raskeks. Lõpuks oli ettevõtte portfellis 4-5 väga edukat toodet ning kogu tooteportfell koos kontodega otsustati maha müüa. Töötajad koos ettevõttega siiski ei müüdud ning tiim juba tegeleb uute toodete müügiga, sest know-how on olemas ja meeskond on tugev. Amazonis on konkurents väga tugev, edukad on vähesed. Tuleb leida oma tootenišš ja seal saada parimaks. Vaja on tuima järjepidevust, head tiimi, põhjendatud riskide võtmist.

Peep VainKuidas tunda ära võitjaid?

Võitjate leidmine pole lihtne – suure osa sellest moodustab õnn. Peebu Pipedrive edulugu investorina oli mehe sõnul mingil määral “räme” vedamine. Aja pikku tekib otsuste tegemisel kõhutunne – tuleb näiteks vaadata, kas see inimene teisel pool lauda sulle meeldib ja kas tahaksid temaga tulevikus veel kokku saada ja äri teha, kui mitte, siis liigu edasi, inimesed on erinevad. Oluline on jääda ausaks ja enesekindlaks, ning mitte teeselda – see on läbinähtav.

RahakrattMinu portfell 400K’st 1M’ni

Rahakrati portfell on kasvanud 400 000 euroni, aga 1M jõudmiseks tal hetkel konkreetne plaan puudub. Samas see (kiire kasv) pole ka nii oluline, kuna juba praegu on finantsvaba elu mõnus – saab tegeleda endale oluliste ja põnevate asjadega. Kratt tõi välja, et enda portfelli võrdlemine teistega ei ole mõttekas, kuna võid hakata tegema kahjulikke otsuseid, tuleks jääda oma strateegia juurde. Mainis ka läbi lillede, et tahaks maski maha võtta, et teiste investoritega asjalikku juttu ka ajada (Rahakratt, võta ühendust!).

Kristjan LiivamägiPalgatöötajast miljonäriks

Kristjan rääkis sellest, kuidas tal on õnnestunud palgatööga saada finantsvabaks. Ta tõi välja kolm olulist aspekti selle saavutamiseks. Esiteks tuleb suurendada oma sissetulekuid. Ei piisa ainult säästmisest, selleks et portfell hakkaks piisavalt kiiresti kasvama, tuleb oma sissetulekuid suurendada (saada enda valdkonnas paremaks, teha lisatööd või projekte). Ühest sissetulekuallikast sõltumine on liiga suur risk. Teiseks tuleb ümbritseda ennast teiste sarnaselt mõtlevate ja edukate inimestega erinevatest eluvaldkondadest. Üksi ei jõua kõikide teemadega kursis olla ning teistega investeerimisideid läbi arutades näeb asju erinevatest aspektidest. Kolmandaks tuleb hoolt kanda oma tervise eest. Hea tervis tagab tasakaalu ning aitab vältida läbipõlemist.

Raivo HeinKapitalisti pihtimus: edu valem aastal 2021

Peamine sõnum oli see, et töö tegemine, investeerimine ehk raha kokku kraapimine ei ole elus kõige tähtsam. Pigem peaks olema elus tasakaal ning tuleb hoida ja parandada oma tervist ning füüsilist vormi. Ilma hea terviseta, ei ole rabelemisel ja rahal mingit mõtet. Samuti arvas ta, et edukas on see inimene, kes teeb seda, mis talle meeldib ja mida teised vajavad ning raha on selle tegevuse jääk / boonus. Investeeringute poole pealt soovitas ta finants- ja kinnisvara sektorit – kuhu ta ka ise investeerib.

Ott KiivikasTormilise aasta aruanne: ettevõtlusest börsideni

Rääkis ebaõnnestunud toidutootmise ettevõtmisest, millega ta liitus algselt reklaamnäona, kuid aja pikku võttis üle ka muid kohustusi ja mattis sinna palju energiat ning aega. Õppimiskohaks oli see, et tuleb ikkagi jääda oma liistude juurde. Kui oled reklaamnägu siis tee seda, kui investor, siis annad raha ja nõu. Lisaks rääkis oma investeeringutest nii aktsiatesse, krüptovaradesse ning idudesse. Mingit konkreetsemat strateegiat tal ei tundunud olevat, vaid otsused on tehtud kõhutunde ja teiste soovituste pealt. Mainis, et on aru saanud sellest, et turgudel ei tasu rapsida ja tuleb emotsioone taltsutada. Halval ajal tuleks juurde osta, mitte pabistada / karta.

Urmas SõõrumaaMINU PÕHIMÕTTED: elus, äris, investeerimises

Soovitas kasutata võimenduseks laenu ja investeerida kinnisvarasse ja muudesse varadesse, sest tänu inflatsioonile peaks nende varade väärtus tõusma. Talle meeldib arendada oma ettevõtteid ja seepärast aktsiatesse pigem ei investeeri, kuna siis puudub ettevõtte käekäigu üle kontroll. Samas kiitis Bolt’i suguseid uuema aja iduettevõtteid – tuleb vaadata kuidas klient teenust tarbida soovib. Publikust keegi küsis, et miks ta ostis Paterei vangla. Selle peale vastas Urmas: “Siin ongi mõttelaadide erinevus. Sinu jaoks on see vangla, minu jaoks imelise vaatega Merekindlus!”.

Iduettevõtete aruteluKasvurakettide otsingul

Change üks asutajatest, Gustav Liblik: Change on ehitanud mitu aastat vundamenti ning see aasta lõikab selle töö vilju. Eesmärk on jätkata sama moodi – mitte teha otsuseid lühiajalises perspektiivis, vaid pidada silmas pikemat eesmärki. Ta ise investeerib ainult krüptoga seotud varadesse ja projektidesse. Change eesmärk on võimaldada raha liikumist sama lihtsalt nagu täna liigub email. Teise kvartali käive peaks olema rekordiline, samas teine poolaasta tõotab tulla rahulikum kui esimene.

Mulierese asutaja, Merylin Rüütli: Loodavad kasvada sel aastas kaks korda. Koroona aeg oli küll keeruline, kuna inimesed ei pesnud nii palju pesu, kuid siiski suutis ettevõte oma käivet suurendada. Koroona näitas, et veebi kaudu müük on väga oluline aspekt, seetõttu proovivad nad leida selliseid edasimüügipartnereid, kellel on tava ja online müük tasakaalus.

Videomeenutus

Jake Farra on kokku pannud lühikese aga kokkuvõtva video festivalist, mis annab hästi edasi kohalpeal olnud melust ja meeleolust. Head vaatamist!

Anna kommentaarides teada, kas sina käisid ka Festivalil. Kui jah, siis mis meeldis või ei meeldinud ning kas plaanid ka järgmine aasta osaleda (järgmine festival toimub juba uues kohas ja piletid on juba eelmüügis!).

Kui tahad investeerimisalaseid uudiseid, vihjeid, nippe või tahad midagi privaatselt küsida, siis hakka minu Instagrami konto jälgijaks – @lumeilves!

Fotod: https://www.facebook.com/Investeerimisklubi

Kommenteeri

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.