Kõik vähegi suuremad investeerimise huvliised kindlasti mäletavad, et tänavu suve lõpus alustas Lightyear (Eestlaste ja endiste Wise töötajate asutatud ettevõte) muuhulgas Eesti klientide teenindamist, võimaldades neil avada enda juures eraisikukonto ja esimesena investeerida nii USA kui ka EU aktsiaturul ilma tehingutasuta. Tookord ei võtnud ma vaevaks seda uudist eraldi blogis kajastada, kuna teadupärast on Eesti maksusüsteem eraisikute vastu üsna ebasõbralik ja enamus investoreid kasutavad oma varade haldamiseks juriidilisi kehasid ehk ettevõtet. Kuid mõni päev tagasi sain ma oma postkasti huvitava kirja - nimelt pidas Lightyear'i tiim oma sõna ning valmis on saanud Eesti ettevõtete konto tugi. Lightyear uuris, kas oleksin valmis ettevõtte "on-boardimise" protsessi beta-testima ning tagasisidet andma selle kohta. Olin lahkesti nõus! Allpool kirjutan oma kogemusest ning esimestest arvamustest ehk DAY-ZERO.

NB! Kajastan siin postituses ainult enda mõtteid, mis baseeruvad teenuse esmasel testimisel, minu investeerimise strateegiatel ning eelistustel. Selle postituse eest ma ei ole saanud mingit tasu. Ainuke võimalus kasu saamiseks on siis, kui kasutate minu boonuskoodi ettevõtte konto loomise eelselt või järgselt. Samas ei ole selle postituse eesmärk teenida lihtsat raha, vaid tutvustada uut võimalust investeerimiseks ning anda huvilistele ka väike "küpsis", et kulusid veelgi kokku hoida.

Konto avamine

Ettevõtte konto avamine on tehtud väga mugavaks. Ainukeseks eelduseks on see, et sul peab olemas olema eraisiku verifitseeritud (Verifi abil - väga lihtne ja kiire) konto. Sama on ka tegelikult näiteks LHV või Interactive Brokersi puhul, kuna juriidiliselt on mõlemad isikud olulised ja vajavad registreerimist ning dokumente. Ühesõnaga, kui sul eraisiku konto on olemas (ja äpp on uuendatud viimase versiooni peale - mul oli varasemast ajast vanem versioon), siis peaks sulle menüüsse tekkima võimalus ettevõtte konto avamiseks.

Seejärel tuleb sisestada ainult ettevõtte nimi ning enamik andmeid, sh. LEI kood laetakse erinevatest registritest automaatselt alla ehk registreerimine on tehtud väga lihtsaks, kiireks ja mugavaks ja võtab aega ainult mõne hetke. Kui see osa on valmis, tuleb ainult oodata millal ettevõtte konto kinnitatakse/aktiveeritakse. Need kes on proovinud avada Interactive Brokers'i kontot, teavad, et see protsess võib võtta päevi, nädalaid või isegi kuid. Tean inimesi, kes on selle pooleli jätnud, kuna lihtsalt ei jaksanud enam jageleda. Enda kogemusest mäletan, et näiteks Change ettevõtte konto avamiseks pidin minema kohale nende kontorisse ja täitma paberkandjal mitu lehekülge andmeid. Coinbase ettevõtte konto avamine võttis "kõigest" pool aastat - ilma naljata!

Kui konto on avatud ja kinnitatud, siis jääb üle ainult raha peale kanda. Kuna Lightyear'i konto asub LHV pangas, läks ülekande kohale jõudmisega aega umbes.... 1 sekund.

NB! Ülekannet tehes tulebki panna saaja nimeks enda ettevõtte nimi - esialgu tundus imelik, et kannan enda ettevõtte nimele raha, mis asub LHV pangas, aga raha tuli kohale ja peabki nii toimima.

Tasud - sisuliselt puuduvad!

Täna puuduvad Lightyear'il igasugused konto halduse ja tehingu tasud. Ainuke kaudne tasu on valuutavahetus (mida võtavad ka kõik teised maaklerid ja enamasti varjatult) - mida võetakse ainult siis kui sa ostad välisvaluutas (näiteks USD, GBP) noteeritud aktsiaid või kui tehinguga kaasnevad mingid lisatasud - minu teada UKs on mingi spetsiaalne börsi poolt küsitav tasu iga tehingu kohta? Hinnakirjas on olemas ka eraldi tasuliik, kui kannad kontole raha mingil imelikul viisil, aga kes küll seda teeks?

Ka minul tekkis küsimus, kuidas nad siis raha teenivad? Tõenäoliselt pole see hetkel neile nii oluline, kuna palju tähtsam on saada juurde kasutajaid ja käivet. Hiljem on võimalus mõelda välja lisateenuseid, mille abil raha teenida. Näiteks investeerimislaenu pakkumine, keerulisemate instrumentidega kauplemine, automatiseeritud tooted, kuutasu suurte mahtude korral jne.

Kui me vaatame näiteks LHV'd, siis ka nemad tegelikult maksavad kinni Balti Börsil toimuvad tehingud, kuigi klientide käest raha selle eest ei küsi (hiljaaegu muidugi tuli uudis, et tasuta on kuni 100? tehingut kuus - põhjusega!).

Üks väge hea asi, mida Lightyear pakub on "fractional shares" omamist, ehk sisuliselt saad sa osta kasvõi ühe euro eest mõnda aktsiat ja seeläbi omad murdosa aktsiast. Vaata ka pilti sellest, kuidas ma ostan 10 dollari eest väikese osa Tesla aktsiast. Panin tähele, et kõigi aktsiate puhul pole murdosa ostmine võimalik, aga enamike USA aktsiate puhul oli see võimalus ilusti olemas.

Lisaks Tesla aktsiale ostsin ma ka O (Realty Income Corp) aktsiat, kes maksab iga kuu dividendi. Ma nüüd ei tea, kas fractional share puhul saan ma ka dividendist osa, aga saame siis varsti teada. Tahtsin igal-juhul selle ära katsetada.

Kokkuvõte

Lightyear on väga mõistlik valik neile, kes tahavad investeerida Balti turult väljaspool ning teha seda võimalikult soodsalt ja mugavalt. Näiteks kui oled oma kolmanda samba juba täis pannud ning teiste pankade passiivsed tooted ei rahulda vajadusi, on liiga kallid või soovid veidike kaubelda või omada mõnda üksikaktsiat, millesse väga usud.

Mina veel oma välisaktsiate portfelli sinna üle tuua VEEL ei saa, kuna kasutan Interactive Brokers'i laenu (margin) võimalusi ning kauplen seal ka optsioonidega. Samas ei välista ma võimalust, et maakleri riskide hajutamise eesmärgil võiks mingi osa staatilisest portfellist (pikaajalised positsioonid, mida tagatiseks ei kasuta), Lightyear'i üle tuua.

Kõigile teistele, kes ei taha enda elu nii keeruliseks teha nagu mina, võiks küll kaaluda IB konto avamise asemel või kodupanga kallite tehingutasude (nii ost-müük, haldustasu kui ka valuutavahetustasu) proovida Lightyear'i. Saate ilmselt esimese tehinguga aru, kui lihtne kogu kasutajakogemus on.

4 thoughts on “Avasin Lightyear’is ettevõtte konto

  1. V6lur ütleb:

    Mis sorti ordereid saab rakenduses kasutada?

    1. Taavi ütleb:

      Hetkel on näha market (turuhinnaga), limiit order ja korduv order (ostab automaatselt mingi perioodi tagant).

  2. avo ütleb:

    Kuidas maaklerite turvalisusega üldiselt on, kas nende vahel peaks ka hajutama üldiselt?
    Väärtpaberid on ilmselt kuskil registris, aga mõtlen pigem seisvat raha, kas Lightyear erineb IB-st kuidagi selles mõttes?
    Pankades on vist 100k juures riigi garantii (?)

    1. Taavi ütleb:

      Tere! Tänud kommentaari eest.
      Lightyear’is on investeeringud kaitstud riiklikult 20K ulatuses. IB puhul minu teada oleneb varadest. Need mis on Ungari IB ettevõtte custody all, on vist 100K kaitse ja IB USA ettevõtte custody all on see määr oluliselt suurem. Pankade puhul on kaitstud 100K ulatuses ainult hoiused, mitte investeeringud. Nende puhul on ilmselt mingid teised reeglid, pole täpselt uurinud.
      Aga eks hajutada tasub alati, aga tõenäoliselt on see risk üsna madal, kuna ettevõtted peavad järgima erinevaid regulatsioone ja hoidma kliendi varasid lahus. Minu jaoks isiklikult pole see mure päevakorral olnud.

Kommenteeri

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.