Sissejuhatus

Viimased mitu kuud on minu investeerimisportfell liikunud sarnaselt tõusude ja mõõnadega - kui ühel kuul portfell kukub suurelt, siis teisel jälle taastub. Graafikult vaadates on kahjuks näha, et hetkel veel on sellise kõikumiste trend alla poole. Samas on näha märke, et turud on leidnud teatud piiri, millest alla poole enam kukkuda naljalt ei taheta. See muidugi võib olla ajutine, aga viimased uudised USAst, kus inflatsioon on näidanud aeglustumise märke võivad viidata sellele, et põhi on juba tehtud või on selle tegemine lähedal. Teadupärast liiguvad turud majandusest umbes 6-8 kuud ees pool ehk vaatavad tulevikku. Seega kui majanduses on keerulised ajad alles ees, siis turgudel võivad need juba möödas olla. Kindlasti on oluline ka fakt, et väga palju on raha, mis ootab turule sisenemist, see tähendab seda, et positiivsete väljavaadete korral hüppab ostu nõudlus kiirelt üles ja varade hinnad tõusevad pigem kiiresti.

Kuna põhja on väga raske ennustada, olen iga kuu ikkagi vähemal või rohkemal määral aktsiaid ostnud. Kuigi raha osakaal on tasapisi pigem tõusnud, siis on see peamiselt tulnud laekunud laenu intresside ja põhiosa ning dividendide arvelt, mida ma pole laenudesse enam tagasi suunanud. Pigem olen raha suunanud aktsiaturgudele, nii kolmandasse sambasse, USA turule ning Balti turule. Tehingutest saad lugeda täpsemalt alt poolt. Kokkuvõttes olen ma "long-term" (järgmise 6 - 12 kuu osas) positiivne ning plaanin jao kaupa vaba raha osakaalu vähendada.

Passiivne sissetulek

Kuu passiivne sissetulek (sissetulekust on maha arvutatud erinevad kulud, näiteks tehingutasud, mahakantud laenud jms.) tõusis võrreldes eelneva kuuga 3€ ja oli 1864€. Millest 1236€ olid intressid Omarahast, Mintosest ja Planet42 antud laenust. Ülejäänud 628 moodustas tulu dividendidest (353€), aktsiate ja optsioonidega (234€)  kauplemine ja tulu mahakantud laenude taastumisest (48€).

Portfelli absoluutväärtus kasvas 10 107€

Suurimad tõusjad

Väärtuse tõus vähemalt 500€

Suurimad langejad

Väärtuse langus vähemalt 500€

Portfelli tootlus

All pool on näha minu portfelli tootlust erinevate perioodide lõikes ning võrdlust S&P500'ga. 
NB! S&P500 ühe kuu tootlus sisaldab juba novembri 12 esimest päeva.

Portfelli jaotus

Järgnevalt toon välja olulisemad tehingud mis ma viimase kuu jooksul tegin:

  • Cover calli abil väljusin STNE positsioonist. See oli üks pigem kauplemise positsioon, mis kokkuvõttes osutus kahjumlikuks. Optsioonide abil küll vähendasin kahjumit, kuid mitte piisavalt. Otsustasin sellele PUTe enam mitte müüa.
  • Tegin eelviimase kande oma 3ndasse sambasse. Nüüd on jäänud sinna investeerida sel aastal veel 500€.
  • Suurendasin TQQQ positsiooni, kuna müüdud PUTid said "assigned". Müüsin ka positsioonile ka mõned Covered Callid, õnneks panin need enne kinni kui turg jõudis rallima hakata.
  • Tegin esimesed sissemaksed Superangel2 fondi.
Aktsiad38.25%
Muud6.76%
LHV Indeks 2 Sammas6.61%
LHV Indeks 3 Sammas3.81%
LHV Pank3.05%
Swedbank2.62%
Šiaulių Bankas2.56%
Berkshire Hathaway2.13%
Federal Realty Investment Trust2.04%
Wise1.88%
Ignitis Group1.67%
Financial Select Sector SPDR Fund1.40%
Hepsor AS1.37%
ProShares UltraPro QQQ1.29%
Baltic Horizon Fund1.05%
Iduettevõtted21.07%
Planet4213.67%
Muud2.45%
Parcelsea OÜ2.03%
Chaga OÜ1.81%
Bikeep Inc1.11%
Bonds19.93%
Planet42 Võlakiri13.63%
Creditstar võlakiri6.30%
Raha6.69%
Euro6.99%
Muud-0.30%
Börsivälised ettevõtted5.81%
Liven3.37%
Cleveron2.44%
Laenud4.24%
Omaraha2.91%
Mintos1.21%
Muud0.12%
Crypto4.01%
BTC ja muud4.01%

Kui ma külastasin Investeerimisklubi selle hooaja esimest üritust, siis jäi mulle Marko Oolo ettekandest silma üks graafik, kus oli visualiseeritud portfelli varaklasside muutus ajas. Otsustasin enda portfelli haldamise tarkvarasse sarnase graafiku teha. Minu arust on väga lahe oma portfelli ajalugu vaadata ja näha kuidas see on kasvanud ning kuidas varaklasside dünaamika on muutunud.

Kaalun, kas teha sarnane graafik ka investor.ranking.ee lehele. See muidugi eeldaks seda, et ainult 1 numbri asemel tekiks soovi korral võimalus määrata ära kui suur summa konkreetse kuu lõpus mingis varaklassis oli. Kui see mõte leiab mõned huvilised, siis olen valmis seda tegema. Nii et, andke julgelt siin või privaatselt teda!

2 thoughts on “Oktoober 2022 ülevaade

  1. Andi ütleb:

    Kui suur on ticket Superangelisse sisenemiseks ja kas kõiki võetakse jutule?

    1. Taavi ütleb:

      Alates 100K, kas kõiki jutule võetakse, ei teagi. Ilmselt mida suurem summa, seda tõenäolisem on. Kui sul on huvi, anna teada, saan kontakte jagda.

Kommenteeri

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.