Sissejuhatus

Juunis olid mul pulmad, mida me koos Liisiga üle 1a olime ette valmistanud (tegelikult peamiselt organiseeris Liisi). Koos oleme olnud juba pea 17 aastat! “Oli ka aeg!” - nagu ma olen vahest pragada saanud! Sellepärast mul mai ülevaade vahele jäigi - lihtsalt polnud piisavalt mahti, et seda valmis kirjutada.

Terve kuu oligi peamiselt seotud pulmade korraldamise, pidamise ja nende järgselt pulmareisiga. Seetõttu olin muud tegemised teadlikult ja tihti ka paratamatult tahaplaanile jätnud. Investeerimisega seotud tegevustega tegelesin samuti vähem ja ega suvel ongi tihti selline vaikne aega. Mõned tehingud siiski tegin ja nendest on juttu juba allpool olevas portfelli ülevaates.

Üldiselt tundub, et turgudel on optimismi üsna palju. Seda eriti tänu tehnoloogia sektori hinna kiirele kasvule. Samas näitavad erinevad indikaatorid seda, et kiire hinnakasv on pisut hoogu maha võtnud ja turg vist ootab, mis saab edasi.

Kui ma peaksin panuseid tegema, siis panustaksin sellele, et pigem tuleb korrektsioon. See võib olla nii hinnas (turg kukub) või ajas (turg liigub pikemal perioodil külgsuunas), sest praegused valuatsioonid on minu hinnangul pisut liiga optimistlikud. Samuti usun, et majanduses on keerulisemad ajad pigem veel ees.

Minu viimased postitused Off The Record juttudes

Lisaks enda raha investeerimisele olen viimasel ajal aidanut mitmel investoril enda investeerimise strateegiat paika panna. Nimelt on nii mõnigi investor kasutanud minu investeerimise konsultatsiooni ja nõustamise teenust. Ma olen veidi seda lehte täiendanud ning täpsemalt kirja pannud, mida see teenus täpselt tähendab. Plaanin seda veelgi selgemaks muuta. Igal juhul kui tunned, et sul on investeerimise või rahatarkuse osas mõttekaaslast vaja, anna julgelt teada!

Portfelli muutus (juuni)

Passiivne sissetulek Portfelli väärtus Tootlus
Tulemus
+1846€
+4306€
+0.80%
  • Passiivne sissetulek: Raha dividendidest, intressidest, üüridest, optsioonide müügist. Summast on maha arvutatud erinevad tehingutasud, mahakantud laenud jms.
  • Portfelli muutus: Kui palju portfell kuu jooksul kasvas või kahanes. Sisaldab nii passiivset sissetulekut, varade väärtuse muutust, aga ei sisalda uut lisatud või portfellist välja võetud raha.
  • Tootlus: Portfelli kuu tootlus, kasutades NAV meetodit.

Passiivne sissetulek

0
Intressitulu
0
Dividenditulu
0
Optsioonide müük
0
Muu

Juuni passiivne sissetulek midagi erilist otseselt ei olnud. Eelneval kuul laekusid intressid võlakirjadelt, mis maksavad intressi kord kvartalis. Sel kuul laekusid ainult igakuised intressid ning mõned dividendid - Eestist maksid neid Enefit Green ja välismaalt Microsoft ning erinevad indeksfondid.

Portfelli väärtus

Aktsia portfelli varade väärtuse muutus tänu turuhindade liikumisele oli üsna väike. Enamik aktsiatest küll tõusid, aga ühegi tõus ei olnud märkimisväärselt suur. Välja arvatud Wise, kes raporteeris oma majandusaasta tulemused, mis olid üle ootuste head.

Suurimad tõusjad

Väärtuse tõus vähemalt 500€

Suurimad langejad

Väärtuse langus vähemalt 500€

Portfelli jaotus

Järgnevalt toon välja olulisemad tehingud mis ma mai ja juuni kuu jooksul tegin. Nagu ikka, siis põhjalikud põhjendused koos teesidega on loetavad Off The Record mai ja juuni portfelli ülevaate postitustes.

  • Juuni: Väljusin TQQQ (kolme kordse võimendusega Nasdaq100 indeksi fond)
  • Juuni: Andsin Liveni kinnisvara arendusettevõttele laenu
  • Juuni: Tegin uue sissemakse Superangel 2 fondi
  • Mai: Tegin investeeringu Inbank AT1 võlakirja
  • Mai: Müüsin maha Ampleri investeeringu
  • Mai: Väljusin Baltic Horizon investeeringust
Nimi Osakaal
Aktsiad
36.72%
LHV Indeks 2 Sammas
7.42%
LHV Indeks 3 Sammas
4.63%
LHV Pank
4.28%
Muud üksikaktsiad ja etf'id
3.86%
Šiaulių Bankas
3.02%
Swedbank
2.53%
Berkshire Hathaway
2.02%
Ignitis Group
1.86%
Wise
1.84%
Federal Realty Investment Trust
1.63%
Coop Pank
1.43%
Microsoft
1.1%
Hepsor AS
1.08%
Laenud ja võlakirjad
29.38%
Planet42 Võlakiri
12.40%
Creditstar võlakiri
5.73%
Mintos
3.34%
Inbank AT1
2.82%
Bigbank AS
1.88%
Liven laen
1.67%
Omaraha
1.52%
Muud
0.09%
Iduettevõtted
20.54%
Planet42
14.16%
Muud idud
3.29%
Superangel 2 fond
1.78%
Chaga OÜ
1.30%
Raha
6.18%
Lightyear
2.0%
Euro
1.23%
Muud valuutad
2.95%
Noteerimata ettevõtted
5.89%
Liven
3.58%
Cleveron
2.22%
Krüpto
1.38%

Lõppsõna

Turgudel on palju positiivsust. Vahel taban ennast mõttelt, et võib-olla on taastumine olnud liiga kiire ning me näeme veel korrektsioone. Ajalooliselt pole USAs aktsiaturg taastuma hakanud, enne kui majanduslangus on ametlikult alanud või mingi aja kestnud. Kas seekord on teisiti? Ei teagi, aga tuleks arvestada mõlema võimalusega.

Selliste määramatuste korral ongi hea, kui portfell on hajutatud. Isegi kui aktsiaturg näiteks peakski korrektsiooni läbi tegema, siis muud investeeringud, näiteks rahavoogu pakkuvad laenud, teevad ikka oma tööd edasi. Eeldusel muidugi, et mõni ettevõte makseraskustesse ei satu.

Suvi on hea aeg, et portfellis korrastustööd teha, enne kui aktiivsem periood sügisel jälle pihta hakkab. Soovin ka Sulle ilusat suve ja edukaid investeeringuid!

Kommenteeri

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.