Sissejuhatus

Klassikaline muster: jaanuar - turud tõusid suure hooga. Veebruar - liikusime peamiselt külgsuunas ja lõpuks märts - korralik paanika ja kukkumine - vähemalt minu portfellis. Loodetavasti Sul läks paremini kui minul. Paraku on minu portfellis väga suur osakaal investeeringutest finantssektoris ja just finantssektor oli eelmise kuu üks suurimaid kaotajaid.

Minu märtsi jooksul tehtud postitused Off The Record juttudes

Üks teine huvitav projekt millega ma tegelesin seoses pangast kodulaenu intressi alandamise ja ühe uue blogipostitusega oli "Kodulaenu kalkulaatori" ehitamine. Mis on kõigile täitsa tasuta siind kodulehel saadaval. Selle kalkulaatori abil saad arvutada erinevaid kodulaenu graafikuid - nii nagu pangad ikka oma kodulehel pakuvad. Eriliseks teeb selle kalkulaatori see, et sa saad erinevaid stsenaariume omavahel kõrvuti võrrelda. Näiteks kui on vaja arvutada kui palju erinevad kuumaksed, kui graafiku pikkus on teistsugune või hoopis intress madalam või kõrgem.

Lisaks sellele on tööriista abil võimalik arvutada seda, kas sul on majanduslikult mõistlik kodulaenu intressi alandada või hoopis teisest pangas see refinantseerida, võttes arvesse uut intressi ning sellega kaasnevaid kulusid. Tööriist arvutab välja ka selle, kui kiiresti intressi muutus ära tasub - nii rahavooliselt kui ka netoväärtust arvestades.

Portfelli muutus

Passiivne sissetulek Portfelli väärtus Tootlus
Tulemus
+2186€
-6863€
-0.90%
  • Passiivne sissetulek: Raha dividendidest, intressidest, üüridest, optsioonide müügist. Summast on maha arvutatud erinevad tehingutasud, mahakantud laenud jms.
  • Portfelli muutus: Kui palju portfell kuu jooksul kasvas või kahanes. Sisaldab nii passiivset sissetulekut, varade väärtuse muutust, aga ei sisalda uut lisatud või portfellist välja võetud raha.
  • Tootlus: Portfelli kuu tootlus, kasutades NAV meetodit.

Passiivne sissetulek

0
Intressitulu
0
Dividenditulu
0
Optsioonide müük
0
Muu

Märtsi passiivne sissetulek langes veidi veebruariga võrreldes. Peamiselt selle pärast, et eelmine kuu laekusid Credistari võlakirja intressid, mida makstakse 4 korda aastas. Samas märtsis oli optsioonide müügi tulu oluliselt suurem kui tavaliselt. Kasutasin ära SVB panga pankroti mineku paanikat, ning müüsin erinevaid PUT optsioone, mis enamik on tänaseks aegunud või tagasi ostetud või aeguvad lähiajal väärtusetuna.

Etteruttavalt võin öelda, et aprillis on dividenditulu veelgi suurem, sest siis laekuvad erinevad dividendid nii Rootsist kui ka Eestist.

Portfelli väärtus

Aktsia portfell kukkus märtsis päris palju. Peamine põhjus oligi pangandussektorit tabanud SVB panga kukkumine ja sellega kaasnenud teadmatus, mis tõmbaski kogu finantssektori ja ka turud üldiselt endaga kaasa. Isegi tänaseks, ei ole kõik finantssektori aktsiad taastunud - tõsi põhjadest on siiski hind omajagu taastunud.

Suurimad tõusjad

Väärtuse tõus vähemalt 500€

Suurimad langejad

Väärtuse langus vähemalt 400€

Täpsemalt kirjutan ma nende positsioonide tõusude ja languste põhjendusest Off The Record tasulises Märtsi ülevaate postituses.

Portfelli jaotus

Järgnevalt toon välja olulisemad tehingud mis ma viimase kuu jooksul tegin. Nagu ikka, siis põhjendused koos teesidega on loetavad Off The Record Märtsi portfelli ülevaate postituses.

  • Tegin suurema 3 samba sissekande
  • Osalesin Liveni aktsiate pakkumisel
  • Müüsin tavapärasest rohkem PUT optsioone ja mõned CALL optsioonid
Nimi Osakaal
Aktsiad
40.07%
Muud üksikaktsiad ja etf'id
7.55%
LHV Indeks 2 Sammas
7.23%
LHV Indeks 3 Sammas
4.63%
LHV Pank
3.49%
Šiaulių Bankas
3.15%
Swedbank
2.49%
Ignitis Group
1.96%
Berkshire Hathaway
1.93%
Federal Realty Investment Trust
1.76%
Coop Pank
1.60%
Wise
1.55%
ProShares UltraPro QQQ
1.51%
Hepsor AS
1.21%
Laenud ja võlakirjad
23.86%
Planet42 Võlakiri
12.89%
Creditstar võlakiri
5.96%
Omaraha
2.05%
Bigbank AS
1.92%
Muud
0.95%
Iduettevõtted
21.02%
Planet42
14.78%
Muud idud
4.45%
Chaga OÜ
1.79%
Raha
7.53%
Euro
6.64%
Muud valuutad
0.89%
Noteerimata ettevõtted
6.05%
Liven
3.73%
Cleveron
2.32%
Krüpto
1.47%
Bitcoin
1.02%
Bitcoin
0.46%

Lõppsõna

Märts oli emotsioonide rohke kuu, eriti turuosaliste jaoks. Usun, et aprillis turg taastub veidi, aga inflatsiooni oht ei ole kuhugi kadunud. Samuti ootavad kõik seda, kui suureks kujuneb majanduse langus ja kas alates 3 ja 4 kvartalist pöördub majandus taas tõusule, kui ei, siis võime veel omajagu langust turgudel näha.

Kuidas sinul märts läks või sul tekkis mõni küsimus? Anna julgelt kommentaarides või mulle privaatselt kirjutades teada. Kui sa soovid lugeda minu detailset kuukokkuvõtet, kus on kirjas kõik numbrid, põhjendused, teesid, ideed ja mõtted, siis hakka OTR Juttude uudiskirja tellijaks.

2 thoughts on “Märts 2023 portfelli ülevaade – Investori õudusunenägu: Kuidas mõjutas märtsi kaos minu portfelli!

  1. Aivar ütleb:

    Kas oskad öelda, kes võiks Eestis olla selline inimene, kes teab, kas on võimalik ja millised toimingud on vajalikud, et Funderbeamil noteeritud ettevõtte osakud üle kanda (välis)börsinimekirja (kui nt FB-l noteeritud ettevõte teeb paralleelse noteeringu börsil)?

    1. Taavi ütleb:

      Kui sa Funderbeami hinnakirja loed, siis on sul võimalus tasu eest oma osakud kanda Nasdaqi ehk teoorias peaks saam kaubeldavaks need teha. Aga see on ainult nende osakute puhul teoreetiliselt võimalik mis on ‘SHARE’, mitte ‘LOAN’. Ma ei tea kas ettevõte peab ka mingi nõusoleku ka andma või mitte. Küsimus ilmselt Sileni artikli taustal tulnud? Nende puhul võid ka vaadata: https://www.teatmik.ee/et/personlegal/14506938-Silen-O%C3%9C Funderbeam on osanik. Teoreetiliselt nad lihtsalt kannavad sinu osa sinu nimele tasu eest.

Kommenteeri

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.