Sissejuhatus

Seda kuukokkuvõte kirjutades võib öelda, et aprill oli üsna aktiivne kuu! Sain võimaluse esineda Investeerimiskonverentsil "Rikas naine = Tark naine", kus jagasin oma teadmisi optsioonidega kauplemisest. Lisaks osalesin Liven'i aktsionäride koosolekul, külastasin Investor Toomase Investeerimisklubi poolt korraldatud ürituse raames Merko Ehitust ning võtsin osa mitmest investorkohtumisest. Tuleb tunnistada, et finantsturgude väliseid tegevusi oli sel kuul üsna palju.

Investeerimiskonverents: Rikas naine = Tark naine: Börsi eri. Foto autor: Paavo Siimann

Tegelikult toimetasin ma aprillis ka finantsturgudel üsna palju. Müüsin maha mitu väiksemat aktsiapositsiooni, peamiselt Balti turul, nagu näiteks Efteni ja Eften United Property aktsiad.

Mis puutub finantsturgudesse, siis hetkel on minu vaade pigem neutraalne. Ma ei usu, et lähitulevikus näeme oluliselt kiiret kasvu. Parimal juhul jäävad suuremad indeksid külgsuunas liikuma kuni sügiseni, mil võib oodata suuremaid liikumisi. Paraku ei saa välistada võimalust, et pärast aasta algusest tänaseni toimunud aktsiahindade taastumist võib tekkida mingisugune korrektsioon.

Turud seisavad mitmete probleemide ees, nagu panganduskriis (peamiselt ookeani taga), intressimäärade tõus ja majanduslangus ning hirm inflatsiooni tõusu ees. Sellele võib lisada ka keerulise poliitilise olukorra. Siiski on ka positiivseid uudiseid, näiteks on mitmed tehnoloogiafirmad ületanud analüütikute ootusi oma esimese kvartali tulemustega.

Mina kavatsen jätkata oma varasemat plaani ja suurendada oma positsioone järk-järgult. Peamiselt keskendun tehnoloogiasektorile (peamiselt läbi indeksfondide), kuid hoian silma peal ka finants- ja kinnisvarasektorile.

Enne numbritesse sukeldumist üks viide paar nädalat tagasi salvestatud podcastile - Tark Investor, kus käisime koos Jake Farra’ga oma portfellidest, selle aasta tehingutest ning tuleviku plaanidest rääkimas.

Minu uued postitused Off The Record juttudes

Eelmine kuu keskendusin ma päris palju sellele, kuidas panna portfellis seisev ootel olev ja vaba raha võimalikult suurt intressi teenima seda võimalikult madala riski ja kõrge likviidsuse juures. Kirjutasin sellest teemast OTR Juttudesse põhjaliku artikli koos numbrite, võrdluse ja põhjendustega.

Artikli põhjal tehtud järelduste abil suunasingi üle poole vaba rahast Lightyear'i kontole intresse teenima. Kui sul peaks peale artikli lugemist sama plaan ja Lightyear'i kontot veel pole, siis kindlasti tutvu Lightyear'i sooduskoodidega, et saada lisaboonuseid. Lisaks Lightyear'ile viisin üle pika aja uuesti üsna suure summa Mintose platvormile, kus viimasel ajal on päris häid pakkumisi. Plaanin Mintosest kirjutada lähiajal ka põhjalikuma postituse, seega jääge ootele.

Portfelli muutus

Passiivne sissetulek Portfelli väärtus Tootlus
Tulemus
+3159€
+3031€
+0.59%
  • Passiivne sissetulek: Raha dividendidest, intressidest, üüridest, optsioonide müügist. Summast on maha arvutatud erinevad tehingutasud, mahakantud laenud jms.
  • Portfelli muutus: Kui palju portfell kuu jooksul kasvas või kahanes. Sisaldab nii passiivset sissetulekut, varade väärtuse muutust, aga ei sisalda uut lisatud või portfellist välja võetud raha.
  • Tootlus: Portfelli kuu tootlus, kasutades NAV meetodit.

Passiivne sissetulek

0
Intressitulu
0
Dividenditulu
0
Optsioonide müük
0
Muu

Aprilli passiivne sissetulek oli lähiajaloo, kui mitte kogu ajaloo, suurim ja ületas 3000 euro piiri. Peamiseks ja suurimaks panustajaks oli dividendide laekumine. Teadupärast maksavad enamus Balti aktsiatest oma dividende just kevadeti. Seekord laekusid dividendid nii Eesti, Läti, Leedu pankadest, Ignitiselt ja pisut USA'st. Veidike tagasihoidlikum dividendide sadu peaks toimuma ka mai kuus.

Portfelli väärtus

Aktsia portfelli varade väärtuse muutus tänu turhindade liikumisele oli üsna väike, umbes -300€. Portfell kasvaski just passiivse tulu abil. Aga toon siiski top 3 tõusjat ja langejat välja.

Suurimad tõusjad

Väärtuse tõus vähemalt 500€

Suurimad langejad

Väärtuse langus vähemalt 400€

Täpsemalt kirjutan ma nende positsioonide tõusude ja languste põhjendusest Off The Record tasulises aprilli ülevaate postituses.

Portfelli jaotus

Järgnevalt toon välja olulisemad tehingud mis ma viimase kuu jooksul tegin. Nagu ikka, siis põhjendused koos teesidega on loetavad Off The Record portfelli ülevaate postituses.

  • Väljusin Efteni ja Eften United Property positsioonidest. Tänaseks olen väljunud ka Baltic Horizon Fondi positsioonist.
  • Ostsin pisut juurde LHV, Šiaulių Bankas ja Swedbank aktsiaid.
  • Viisin osa raha tagasi Mintosesse intresse teenima.
  • Suure osa vaba raha panin Lightyear'i 2.5% intressi teenima.
Nimi Osakaal
Aktsiad
39.44%
LHV Indeks 2 Sammas
7.20%
Muud üksikaktsiad ja etf'id
4.76%
LHV Indeks 3 Sammas
4.57%
LHV Pank
4.36%
Šiaulių Bankas
3.32%
Swedbank
2.68%
Berkshire Hathaway
2.00%
Ignitis Group
1.99%
Federal Realty Investment Trust
1.72%
Coop Pank
1.61%
Wise
1.57%
ProShares UltraPro QQQ
1.48%
Hepsor AS
1.17%
Microsoft
1.02%
Laenud ja võlakirjad
25.73%
Planet42 Võlakiri
12.86%
Creditstar võlakiri
5.95%
Mintos
3.02%
Bigbank AS
1.92%
Omaraha
1.88%
Muud
0.10%
Iduettevõtted
20.96%
Planet42
14.69%
Muud idud
4.49%
Chaga OÜ
1.78%
Raha
6.39%
Lightyear
3.45%
Euro
1.69%
Muud valuutad
1.24%
Noteerimata ettevõtted
6.01%
Liven
3.71%
Cleveron
2.30%
Krüpto
1.47%
Bitcoin
1.05%
Muu
0.42%

Lõppsõna

Aprill oli tegus kuu. Vähendasin portfellis riske ja vabanesin paarist väiksemast positsioonist, mis peaks portfelli halduse pisut paremaks tegema. Plaanin sama plaani jätkata ka lähitulevikus. Suunasin tekkinud raha ja suure osa ülejäänud vabast rahast intressi teenima nii Lightyear'i kontole ja ka antud laenudesse läbi Mintose platvormi.

Kommenteeri

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.