Sissejuhatus

Üle 2/3 suvest on juba möödas (postituse kirjutamise hetkel on august ka oma viimases kolmveerandis). Nagu vanemad inimesed tihti ütlevad - ikka väga kiiresti läheb see aeg!

Juuli on mul ja minu perel tegelikult päris tegus. Kohe kuu alguses oli mul rõõm osaleda Saaremaa investorite vestlusõhtul Pihtla Mekitoas. Üritusel tutvustasin enda portfelli, jagasin oma kogemusi, õppetunde, paremaid ja halvemaid tehinguid ning vastasin teiste investorite küsimustele.

Saaremaa investorite vestlusõhtul Pihtla Mekitoas.

Juuli üks meeldejäävamaid sündmusi oli minu hea sõbra Jake ja Kätriini pulmapidu. Pulmadele eelnes muidugi poissmeeste õhtu, kuid seal sõlmitud lepingu järgi ei tohi ma sellest kahjuks midagi rääkida 😀 Kuna minul ja Liisil oli juunis pulmapidu, siis oli väga mõnus kellegi teise pulmas osaleda ja kogu seda melu külalisena nautida.

Juulis võtsin aega ka meie Saaremaa majakese ehitamiseks. Näiteks tellisin ära voodrilauad ning osa neist on juba värvitud ja seinas, aga töö suvila rindel jätkub. Samuti tellisime kopamehe, et kaevata kraav vee ja elektri kaabli jaoks. Augusti alguses tellisime kopa uuesti, et ka reoveemahuti jaoks auk kaevata ning kraavi kanalisatsiooni toru jaoks. Nüüd on vaja need augud täis ka ajada. Tööd on omajagu!

Tegelikult on meil plaan selline, et vanemad kaaluvad enda suvila Airbnb’sse panemist ja miks siis mitte enda maja ka panna, kui see kord valmis peaks saama.

Juulisse sattus üllatavalt palju investeerimise ja sellega seotud teemadel üks-ühele konsultatsioone ja mentorlust. Rääkisin põnevate uute ja kogenud investoritega erinevatel teemadel. Teemadest olid esitatud nii investeerimisega alustamine, strateegia valik ja paika panemine, optsioonidega kauplemisega alustamine, portfelli ülevaatamine / audit ning muud investeerimise jutud. Kui enamik kohtumisi toimus Tallinnas või üle videosilla, siis ühe kohtumise tegin isegi Viljandis, mille puhkuse reisiga sujuvalt ühildasin.

Mõtteid turgudest

Juulis jätkus turgudel juba varasemalt tuttav optimism. Kui eelnevatel kuudel rallisid pigem suured tehnoloogia ettevõtted (Nasdaq100 tõusis juulis +4%, aasta algusest +37%), siis nüüd on hinnatõus analüütikute hinnangul muutunud laiapõhjalisemaks. Mis võiks tõusule kütust juurde anda.

Graafikult on näha mitu protsenti Nasdaq100 ettevõtetest on kaupleb üle oma 200 päeva libiseva keskmise. 15% tasemed on ajalooliselt olnud head ostukohad.

SP500 tõusis juulis 3% ja aasta algusest on tõus olnud 19.5%. Investorid, kes on pidevalt aktsiaid soetanud või juba varasemalt suuremalt turgudele sisse läinud, on kindlasti tugeva pärituulega oma portfelli kasvatanud. Tänastelt tasemetelt on, vähemalt minul, emotsionaalselt ikkagi väga keeruline juba siseneda, sest pole teada, kui kaua ralli veel võiks jätkuda või kas on oodata mingisugust korrektsiooni.

Tänu tõusnud intressimääradele on praegu päris atraktiivsed ka erinevad laenuinstrumendid ning hoiused, mida on võimalik vähemalt paariks aastaks või pikemaks perioodiks praeguste intressimäärade pealt lukustada. Ka mina ise olen aktiivselt otsinud erinevaid laenuinstrumente. Arvatavasti ka augustis tekib võimalusi sinna raha suunata. Lisaks heale intressile pakuvad sellised investeeringud ka rahavoogu, mida on hea jooksvalt juba uutesse investeeringutesse suunata.

Portfelli muutus

Passiivne sissetulek Portfelli väärtus Tootlus
Tulemus
+2265€
+9005€
+1.66%
  • Passiivne sissetulek: Raha dividendidest, intressidest, üüridest, optsioonide müügist. Summast on maha arvutatud erinevad tehingutasud, mahakantud laenud jms.
  • Portfelli muutus: Kui palju portfell kuu jooksul kasvas või kahanes. Sisaldab nii passiivset sissetulekut, varade väärtuse muutust, aga ei sisalda uut lisatud või portfellist välja võetud raha.
  • Tootlus: Portfelli kuu tootlus, kasutades NAV meetodit.

Passiivne sissetulek

0
Intressitulu
0
Dividenditulu
0
Optsioonide müük
0
Muu

Juuli passiivne sissetulek oli üsna tavapärane. Intresse maksid nii Planet42, Mintos, Omaraha, Lightyear, Bondora kui ka LHV ja Interactive brokers (kontol seisva raha eest). Dividendid laekusid FRT'lt. Olin üsna aktiivne ka optsioonide müükide osas ning teenisin sellelt 738 eurot rahavoogu. Müüsin nii CALL'e kui ka PUTe. Praegu tehinguid ja turgu vaadates tegin mõned päris head diilid. Suuri summasid küll ei teeni, aga kogemust tuleb koguaeg juurde.

Portfelli väärtus

Peaaegu kõik portfellis olnud aktsiad tõusid. Ainukesena langesid mõned Funderbeami investeeringud ning aktsiaturgudel tegid läbi väikese languse Microsoft ja Hepsor, aga see oli pigem marginaalne.

Suurimad tõusjad

Väärtuse tõus vähemalt 500€

Suurimad langejad

Väärtuse langus vähemalt 500€

Portfelli jaotus

Järgnevalt toon välja olulisemad tehingud mis ma juuli kuu jooksul tegin. Nagu ikka, siis põhjalikud põhjendused koos teesidega on loetavad Off The Record juuli portfelli ülevaate postitustes.

  • Müüsin 1000 Wise osakut covered CALL optsiooni rahas aegumise tõttu
  • Müüsin VNA, O, VT, Swedbanki, Wise CALL ja PUT optsioone

Lõppsõna

Kuidas seda kuud siis ikkagi kokku võtta… Portfelli vaadates võib täitsa rahul olla. Võib-olla võiks portfelli lisatud raha osakaal olla suurem, aga puhkus, suvi ja suvemaja ehitus on jätnud kulude ridadele oma jälje.

Samas olgem ausad, ega see lisa 1000 eurot (või midagi selle lähedast) suures pildis midagi ei muuda, kuna portfell ise on juba piisavalt suur, et peaks orgaaniliselt oluliselt rohkem kasvama. Seega erilist stressi aktiivse tulude säästmise osas ei ole. Nii kaua kui portfellist raha välja võtma ei pea, saan rahulikult öösel magada küll 🙂

Uute investeeringute osas hoian ma silmad pidevalt lahti. Augusti lõpus hakkab mul aeguma üks Planet42 antud laen. Kaalun just mida sellega peale hakata, kas pikendada või raha koju kutsuda. Täna on mul Planet42 laenudes 12% ja omakapitalis 14% portfellist, ehk kokkuvõttes on Planet42’ga seotud lausa 26% portfelli väärtusest.

Kuigi mul täna puudub info või sisetunne, et Planet42 võiks midagi halba juhtuda, siis puhtalt objektiivseks jäädes on mõistlik ühe ettevõtte põhist riski vähendada. Seda eriti olukorras kus mul ei ole ettevõtte siseinfot ning ei laen ega omakapitali investeering pole eriti likviidsed. 10 000 euro koju kutsumine vähendaks osakaalu 24% peale. Tõenäoliselt lähengi seda teed. Eks järgmine ülevaade saate lugeda.

Vabaneva raha suunaks muudesse laenudesse, näiteks Mintose kaudu Delfin Groupi’i (hetkel peaks intress olema 14-14.5%) või siis Bigbank’i AT1 võlakirja - selle tingimused alles selguvad.

Edukaid investeeringuid!

Kommenteeri

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.