Lugu sellest, kuidas minu Coinbase konto kinni pandi ning mida ma sellest õppisin!

Täna (29.11.2022) hommikul ärgates märkasin ma oma postkastis kirja Coinbase'lt. Millel oli lakooniline pealkiri: "NOTICE OF ACCOUNT CLOSURE". Mõtlesin, et mis siis nüüd, kas Coinbase on ka sarnaselt FTX'iga mingisuguses jamas ning on hakanud kontosid sulgema, et suuremat jama ära hoida. Korra käis peast läbi ka mõte, et äkki on mõni pahalane minu kontole ligi pääsenud ning midagi korda saatnud. Kuna mul on turvalisus nr.1 ja kõik vastavad meetmed kasutusele võetud, siis seda väga ei uskunud. Aga mis kirjas siis oli?

Ühesõnaga, ega midagi kasulikku siit välja lugeda ei ole. Läksin siis vaatasin mis Coinbase kontol toimub. Kõigepealt vaatasin oma PRO kauplemiskontole. Seal küll nägin oma varasid, aga need olid millegi pärast USD väärtuses ning iga teine tegevus näitas "Error" teadet. Seepeale läksin oma Coinbase kontole, kus vaatas vastu sama jutt mis kirjas ning nupp konto lõplikuks sulgemiseks. Mis veel hullem, seal oli kirjas, et kogu summa mis Coinbase mulle võlgneb, on 0.01€ ja saan selle oma pangakontole kanda ehk neid positsioone mis ma hoidsin kauplemiskontol, siin ei kuvatud.

Mis siis ikka. Mõtlesin, et kas nüüd olengi 16 000€ suurusest positsioonist ilma? Ilma võitluseta ei tasu alla anda ja läksin "Support" lehele. Loomulikult ootas seal vestlusrobot, kes sellst probleemi ei olnud varem näinud ning lubas "customer support'iga" ühendada. Vajutasin "Yes", kuid supporti asemel oli link samale lehele ning soovitus ikkagi vorm ära täita. Valisin siis kõige loogilisema teema, kirjutasin sinna lahti mis on juhtunud, et ma olen süütu ja ei ole mingit jama korraldanud. Vajutasin "Send" ja läksin hommikust sööma ja tööle.

Päeva jooksul ma mingit vastust ei saanud, korra proovisin uuesti sisse logida, konto oli ikka kinni. Googeldasin sama teemat, nägin et ka mõned teised kasutajad on sarnase kirja saanud ning neil jäigi konto kinni. Vaatasin siis veelkord oma postkastis ringi ja märkasin, et mulle on tulnud Coinbaselt erinevaid kirju, kuna olen nende jaoks "institutsionaalne" investor, ja ühest kirjast leidsin ühe e-maili, millele kirjutamine võiks anda kiirema vastuse. Paningi sinna kirja teele, koos viitega varem tehtud pöördumisele.

Tunnike hiljem tuligi vastus, paluti uuesti sisse logida ja vaadata kas nüüd on ligipääs olemas. Oligi! Samas kirjas ei olnud mingit infot, mis oli juhtunud. Kirjutasin vastu, et sain küll ligi, aga soovin teada, et mis siis ikkagi juhtus. Sellele kirjale ei tulnud enam mitu tundi ühtegi vastust, kui äkki nägin järgmist kirja:

Sellega oligi "case closed" (tegelikult mitte, kuna ma kasutan krüptoga kauplemiseks ka oma ehitatud robotit, siis tänu konto sulgemisele olid kõik tehingud tühistatud ning ma pidin süsteemi uuesti seadistama).

Õppetunnid / mõtted

  1. Coinbase reageeris probleemile üsna kiirelt ning konto probleem sai 12h jooksul lahendatud. Usaldus nende vastu pisut suurenes, kuna nad ei kadunud lihtsalt ära. Ehk tasub eelistada suuri ja reguleeritud tegijaid.
  2. Võib-olla ei peaks kogu krüpto positsiooni börsil hoidma, vaid oma käes. Kuigi see tekitab hulgaliselt erinevaid probleeme - alates turvalisusest kuni AML'ini.
  3. Kuigi antud juhul oli tegu nende poolse veaga, tasub alati kõik tingimused läbi lugeda ja neist aru saada, et ka kogemata ei eksi mõne punkti vastu.
  4. Kodumaise ettevõttega oleks kindlasti lihtsam ja kiirem asju ajada, kuigi enamasti on nad kallimad või ei paku kõiki võimalusi ning on avatud muudele riskidele.

4 thoughts on “Minu Coinbase konto pandi ette hoiatamata lihtsalt kinni!

  1. Lauri Elias ütleb:

    Not your keys… : )

    1. Taavi ütleb:

      Nii on jah, samas exchangest välja kandes ja pärast tagasi kandes võivad tekkida igasugu AML küsimused, kuna raha ei tule pangast, ega pole sinuga seotud. Plus igasugu muud turva küsimused. Coinbases on hackimise korral mingi tagatis ka. Aga jah, long positsioone vb on mõistlik välja hoida…. Hetkel siiski jätan exchange oma kraami, saab vajadusel kiiresti reageerida ka kui vaja.

  2. Rage ütleb:

    Tuttavate kogemuse pealt julgen öelda, et AMLi vaates on oluline anda ülevaade kust tuli raha sinu OÜ kontole (nt minu kui eraisiku säästude laenuna ettevõttele) ja siis ülevaade fiati sisse- ja väljakannetest CEXi kontole.. kui CEXis vahetad juba krüptovara vastu ja selle liigutad edasi oma walletisse.. siis sealt edasi need tehingud panka ei peaks huvitama (kuigi nimesid nimetamata, üks pank kes on rahapesu skandaali tagajärjel väga tundlikuks muutunud, tahtis kogu tehingute ajalugu, millst klient keeldus, aga lõpuks andis walleti aadressi ja soovis neile edu kõikide nende tuhandete DeFi tehingute läbi kammimisele. p.s. oluline on teada, et pangal peab selge AML kahtlustus/põhjus olema, et lisainfot küsida, seega paljuski saab neid nende nõuetega puu taha saata). Oluline on ka varade liigutamine erinevate CEXide vahel ja kindlasti ei tohi eraisiku CEX konto pealt kandeid ettevõtte CEX kontole, kohe oled hirmsa raporteerimise augus. Raamatupidamislikult on ka lihtne, sisse- ja väljakanded ja krüptoassetite kohta teed põmst oma CEX ja walleti kontodest screenshoti vajalikul kuupäeval ja lisad kogusumma nt taalades või eurodes reale: laojäägid: krüptovarad.

    1. Taavi ütleb:

      Õiged mõtted. Ma just seda kardangi, et kui kannan oma ettevõtte kontolt pangast Coinbase’i, siis neil erilisi küsimusi ei teki.
      Kui ma nüüd kannan krüpto Coinbasest oma walletisse ja pean selle mingi hetk kas Coinbase’i või mõnda teise exchange kandma, siis neil tekib kohe küsimus, et kus kohast raha pärit on.
      Kui nad suudavad ja tahavad vaadata transactione blockchainist, siis pms. nad näevad kogu teekonda ja probleemi pole, aga ma kardan et ei pruugi. Loodetavasti tuleb mingi hetk võimalus oma wallet ära signida ja siis ei tohiks seda probleemi enam nii palju olla.

Kommenteeri

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.