Sissejuhatuspexels-photo-89833

2016 aastale võibki joone alla tõmmata. Oli tegus ja üsna edukas aasta. Täpsemalt võtan aasta kokku mõnes järgnevas postituses. Detsember oli ka üsna edukas kuu, intressid kasvasid, portfelli aktsiate osakaal vähenes ja selle arvel raha osakaal suurenes. Ühisrahastuses palju ei muutunud, intressid ja põhiosa läks uuele ringile. Omaraha portaali veidi raha lisasin, kuid loodetud jõuluralli seal see aasta jäi ära, kuna tundub, et Omaraha on populaarsemaks saanud ning odavat raha on oma jagu juurde lisatud.

Passiivne sissetulek

Kuu passiivne sissetulek vähenes suurenes oktoobriga võrreldes 78.66€ võrra ja oli kokku 908.50€. Intressid ühisrahastuses antud laenudest olid 770.20€ (+74.44€) , sissetulek reklaamide näitamisest 67.77€ (+20.48€), intressid kinnisvara ühisrahastusest 8.15€ (-76.18€). Dividende ja võlakirjade intresse laekus 72.26€ (+69.8€). Kuu keskmine kulude ja passiivse sissetuleku suhe (aasta baasil) oli 68.52% (+0.45%).

December 2016

Investeeringud

Detsembris vähendasin oma investeeringuid Balti aktsiaturul ja müüsin ära Olympic Entertainment aktsiad ja LHV võlakirjade positsioonid (varem võtsin kasumit LHV ja Tallinna Kaubamaja aktsiapositsioonidest). Hetkel on portfellis alles veel Tallinna Vesi ja Siauliu Bankas aktsiad ning Inbank võlakirjad. Peamine müügi põhjus on selles, et minu hinnangul (mis ei põhine isiklikul fundamentaalanalüüsil) on aktsiad ülehinnatud ning ei imesta, kui lähiajal võib tulla turgudel korrektsioon. Hea on selle tarbeks hoida raha puhvrit, et keerulisematel hetkedel finantsvara uuesti portfelli osta. Samuti oli mõne instrumendi puhul kogunenud kapitali kasv aktraktiivne või vara turuhind põhjendamatult suur (näiteks LHV võlakirja hind oli kasvanud üle 10%).

Välisturgudel ma hetkel enam üksikaktsiad ei oma, vaid olen investeerinud indeksifondidesse (hetkel VT ja EXSA) ning võlakirja fondi (BND). Erinevalt Balti turgudel kaubeldavatest positsioonidest, indeksifondidega ma spekuleerida ei kavatse ning teen kogu sõidu kaasa, olgu see siis mäest üles või alla.

Ühe mainimist väärse tegevusena vahetasin Detsembris ka oma aktiivset II pensioni sammast ja suunasin maksed LHV uude indeksfondi. Täpsuse huvides olgu mainitud, et eelmise fondi osakuid ma uude üle ei viinud.

Kommenteeri

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.