September oli portfelli mõttes punane kuu, täpselt nagu puulehed sügisel metsas. Enamik aktsiaid kukkusid või hõljusid 0% kasvu juures ning iduinveesteeringud kiskusid kokkuvõttes terve portfelli täiesti punasesse. Balti turul oli kuu alguses kõva ralli, tänu pensionirahadele, kuid kuu jooksul korrigeerusid hinnad tagasi madalamale tasemele. Ilmselt tänu uutele tulevastele IPO’dele on ilmselt paljud investorid müümas oma olemaolevaid positsioone, et uutesse ettevõtetesse raha paigutada. Tasub olla tähelepanelik, võib-olla tekib huvitavaid võimalusi.

Kes minu instagrammi kontot jälgib, siis vast on kursis, et septembris asusin ma tööle uude kohta uues rollis – lahenduse arhitekt. Seepärast pole mul tegelikult olnud väga palju aega panustada portfellile ja investeeringute haldamisele, kuna olen võtnud rohkem aega uue töökohaga kohanemiseks. Peab tõdema, et on päris hea omada üsna passiivset portfelli, kus igapäevaselt eriti midagi ei peagi tegema. September oli põnev kuu ka selles osas, et tegin üle pika aja esinemise investeerimise teemadel ühes ettevõttes ning koolitasin/nõustasin paari inimest, kes ka investeerimisega alustada soovivad. Mulle meeldib teisi aidata ja ise selle juures õppida juurde. Seega kui keegi veel on huvitatud, andke julgelt teada, leiame kindlasti mingi win-win lahenduse.

All pool on näha huvitav võrdlus. Minu portfelli tootlus VS Investor toomas. Graafikul on näha siis jooksva aasta võrdlust. Vaatame siis kuidas seis aasta lõpus on, hetkel nätiavad mõlemad portfellid üsna sarnast tootlust. Kui tahad ka ennast Investor Toomase või mõne teise indeksi või portfelliga võrrelda, siis mine https://investor.ranking.ee

Passiivne sissetulek

Kuu passiivne sissetulek (sissetulekust on maha arvutatud erinevad kulud, näiteks tehingutasud, mahakantud laenud jms.) kahanes võrreldes eelneva kuuga 311€ ja oli 2189€. Millest 1746€ olid intressid Omarahast, Mintosest ja Planet42 antud laenust. Omakorda 40€ laekus dividendidest. Ülejäänud 520€ moodustas optsioonidega kauplemine ja tulu mahakantud laenude taastumisest.

Portfelli absoluutväärtus ise kahanes umbes -8934€. Suurimat kasvu näitas Swedbank ja olid veel mõned üksikud positsioonid mis veidi kasvavasid või olid 0 lähedal. Samas kukkujaid oli hulgim. Kõige suurem taaskord Change (CNG osak), Ignitis, Tallinna Kaubamaja, 2 sammas, FRT, Barking jne. Ilma laenude intressita oleks kukkumine veelgi suurem olnud. Hea on omada hajutatud portfelli, aga mis parata, iduetevõtetesse investeerides kõigubki portfell palju. Vahest ei peakski iga kuiselt neid liikumisi kajastama, aga kuna enamik positsioone on vabalt kaubeldavad, aitavad need portfelli paremini analüüsida ja nii leiab rebalanseerimise ideid ka.

Portfelli jaotus

  • Müüsin maha USA võlakirjade ETF mis erilist tõusu ei teinud. Põhiliselt selle pärast, et vaba raha IB kontole juurde saada.
  • Konverteerisin oma QDVH positsiooni (SP500 finantssektori etf) XLF vastu, mis on USAs noteeritud sama indeksi etf (regulatsioonid ei luba seda otse osta, aga optsioonide abil siiski on võimalik positisoone avada :)). Selle jaoks, et saaks optsioonidega tometada. QDVH on Euroopa variant ja seal optsioone pole.
  • Ostsin Funderbeamis veidi juurde Sileni osakuid (Tankeri müügist laekunud rahade eest).
  • Märkisin IuteCrediti võlakirju.
  • Andsin laenu veel Planet42’le ning veel ühele ettevõttele.
Aktsiad35.01%
2 sammas6.02%
LHV Pank4.26%
Swedbank3.32%
Siauliai pank3.29%
Federal Realty Investment Trust3.17%
3 sammas3.07%
Tallinna Kaubamaja1.71%
Berkshire Hathaway1.61%
S&P US Dividend Aristocrats1.50%
Ignitis1.42%
XBTE Bitcoin fond1.07%
S&P 5000.92%
Equity Residential0.68%
Muud2.96%
Iduettevõtted28.31%
Planet4213.39%
Change invest6.21%
Parcelsea1.99%
Barking1.48%
Chaga1.42%
Ampler1.34%
Bikeep1.31%
Silen1.15%
Võlakirjad21.12%
Planet4210.96%
Credistar6.18%
Muu2.99%
IuteCredit1.00%
Laenud7.54%
Omaraha5.53%
Mintos1.83%
Bondora0.15%
Moneyzen0.03%
Mitteavalikud aktsiad5.26%
Cleveron2.84%
Liven2.42%
Raha2.56%
EUR2.18%
USD0.65%
BTC0.10%
SEK-0.17%

Hakka Instagram’is jälgijaks

Viimasel ajal on paljud lugejad Instagramis rohkem aktiivsemad kui teistel platvormidel. Seega, kui tahad ka investeerimisalaseid uudiseid, vihjeid, nippe või tahad midagi privaatselt küsida, siis hakka minu Instagrami konto jälgijaks – @lumeilves!

Kommenteeri

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.