Tere jälle! Üle pika aja uus postitus. Vahepeal pole lihtsalt olnud viitsimist midagi kirjutada, kuigi põnevaid asju on juhtunud küll. Nüüd võtsin siiski arvuti ligi, et tagasivaade paari sõnaga kirja panna, sest nii mõnedki on selle vastu huvi tundnud ja küsinud update’i.

Juulis toimus suur investeerimisfestival, kus ka mina korraks lavale astusin ning oma kogemustest rääkisin. Mul on plaan samal teemal kirjutada mingi aeg üks postitus ka, et need lugejad, kes kohale ei saanud tulla, saaksid nendest mõtetest osa. Aga nüüd juba portfellist.

Finantsvabaduse räpp investeerimisfestivalil – Fotograafid: Raul Mee ja Andres Haabu

Portfelli varade maht on vaikselt jälle kosuma hakanud. Vahepeal oli periood, kus pidin märkimisväärse osa säästudest ja osa portfellist uue eluaseme alla kinni panema (korteri ettemaks, omafinantseering, sisustus), kuna plaan oli eelmises eluasemes elada nii kaua kuni uus valmis saab ja sinna on võimalik elamisväärselt ka sisse kolida. Alles suve alguses sai uus korter piisavalt valmis ja peale seda ka eelmine eluase müüdud, peale mida sai vahepeal portfellist “laenatud” raha uuesti tööle minna.

Allolevalt graafikult on hästi näha, et esimeses kvartalis oli passiivne sissetulek ilusti aasta 2018 esimesest kvartalist suurem. Teises kvartalis tänu väiksemale portfellile jäi 2018 aasta teisele kvartalile alla. Kolmas kvartal jääb samuti ilmselt eelmisele aastale alla. Eesmärk on siiski saavutada vähemalt sama suur passiivne sissetulek kui eelmisel aastal. Keskmiselt on passiivne neto sissetulek sel aastal jäänud 2000-2700 vahele.

Praktikas on see keerulisem, kuna märkimisväärne osa portfellist on täna sellistes varades, mis rahavoogu ei paku või toimub see kord aastas (dividendid) ja mille väärtust on raske hinnata enne varade tegelikku müüki. Samuti on oluliselt väiksemaks jäänud ebaefektiivsuste ärakasutamine Bondora järelturul (seal on aktiivsus kokkukuivamas). Eelmine aasta sai seal päris palju häid tehinguid tehtud.

Investeeringute jaotus

Viimasest ülevaatest saadik on portfellis toiminud mõningased muudatused. Lisandunud on terve nimekiri kasvuettevõtetest, peamiselt siis Funderbeam’i keskkonnast.

Mõni tähelepanelik näeb, et sama kategooria all on ka TESLA aktsia. Hoian seda selles kategoorias, kuna vaatan seda kui iduettevõtet, mitte nagu küpset ettevõtet, kellelt ootan juba regulaarset dividendi ja olen valmis kogu positsiooni ka maha kirjutama, kui nii peaks minema.

Pikas perspektiivis üritan hoida kasvuettevõtete gruppi maksimaalselt 10% juures, kuna ei plaani liigset riski võtta. Samuti hoian neid osakuid pikalt ja ei plaani nendega Funderbeam’is kauplema hakata.

Võlakirjade grupis on üks rida “muu”, mille alla on tegelikult otse ühele äriettevõttele antud tagatud laenud, mis käituvad sarnaselt võlakirjadega, seepärast ei ole see rida ka laenude grupi all, kus on laenud läbi ühisrahastusportaalide.

Muus osas on pilt üsna sama. Ühisrahastusportaalides olen raha juurde pannud Mintoses ja Omarahas. Vahepeal viisin mõlemast raha ka turu dünaamika muutumise ja korteri ostu tõttu välja, aga hiljem liikus mingi osa tagasi. Täna on seis selline, et Omarahas ei taha enam laenud sobiliku intressiga välja minna ja Mintoses on tänu konkurentsile intressid tõusnud, seega hoian tähelepanu rohkem seal.

Aktsiad9.44%
SAB1L8.94%
LHV1T0.50%
Raha10.84%
EUR10.79%
USD0.05%
Võlakirjad25.00%
Muu12.50%
Aurora Nova4.17%
Creditstar4.17%
Iutecredit4.17%
Kasvuettevõtted4.24%
Tesla0.89%
Nudist0.83%
La Muu0.72%
Ampler Bikes0.68%
Chaga Health0.65%
Boost Yourself0.42%
Bikeep0.05%
Laenud50.48%
Mintos29.55%
Omaraha18.99%
Bondora1.41%
Crowdestate0.37%
Moneyzen0.09%
Estateguru0.07%

No stress! Küsimused, ettepanekud, soovid, kirjad, kohtumise või lõunakutsed on kõik oodatud! 🙂

4 thoughts on “Mitme kuu tagasivaade

 1. kaasik ütleb:

  Pikalt oodatud post, hea lugemine!

  1. Taavi ütleb:

   Tänud 🙂 proovin edaspidi usinam olla

 2. Rain ütleb:

  Belief Wateri rahastamisest võtad ka osa?

  1. Taavi ütleb:

   Ilmselt mitte. Ostsin ühe vee, et seda mõttega juua. Kolm päeva jõin seda pudelit. Seega mina ei oska ennustada selle edu tarbijate osas. Sisuliselt investeerid omanikku. Kas usud temasse et suudab luua piisavalt hea brändi või mitte. Mina teda ei tunne. Tõenäoliselt järelturul meeletut hinnatõusu ka kohe ei tule. Seega võib sealt isegi soodsamalt ligi saada. Elame-näeme 🙂

Kommenteeri

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.