Poolaasta on seljataga ning viimane aeg on anda põgus ülevaade sellest, mis vahepeal on portfellis toimunud. Viimased 6 kuud on olnud finantsturgudel väga tormilised, samas minu portfelli vaadates üllatuslikult pigem üsna igavad. Üldises plaanis ühelgi kuul portfelli väärtus ei vähenenud, vaid portfelli kasv muutus veidi aeglasemaks (vaata all olevat joonist).

Portfelli kasv ajas

Isiklikus plaanis on suvi siiani olnud üsna põnev. Nimelt esimest korda otsustasin ma võtta töölt kuu aega palgata puhkust ja seda lisaks tavapärasele puhkusele ehk sisuliselt pool suve on mul vaba. Tegelikult tahaks ma nüüd iga aasta palgata puhkust kuu võrra pikendada, aga eks näis kas see ka õnnestub või mitte. Lisaks mööda Eestit ringi reisimisele, väikesele põikele Lätti ning tuttavate ja sugulaste külastamisele, oli juuli alguses veel üks väga tore üritus, mida iga aasta iga investor ootab – Investeerimisfestival. Taaskord suured tänud korraldajatele ning need kes kohal ei käinud, vaadake kindlasti Investeerimisklubi ja äripäeva salvestusi ning artikleid esinejate ettekannetest. Aga see selleks, vaatame hoopis numbreid.

Portfell

Poolaasta jooksul on portfellis toimunud nii mõndagi, kuid nagu eelnevalt sai mainitud, mitte midagi üllatavat. Laenude osakaal on vähenenud umbes 5% ehk varasema 40% pealt 35% peale kogu portfelli mahust. Põhilised liikumised toimusid Omaraha ja Mintose osas, teistes portaalides suuri muutusi ei toimunud.

Omaraha

Kriisi algusest kuni tänaseni ei ole ma uusi laene Omarahas välja andnud ja olen sealt laekunud raha välja kandnud. Põhjuseks on see, et sealne klient suure tõenäosusega kannatab kriisis kõige rohkem ja jääb maksetega võlgu. Minu portfellis on selgelt näha, et Omaraha netotootlus on viimaste kuudega olnud selges lagustrendis, seega ütleks, et otsus on olnud õige (vaata all olevat graafikut). Kindlasti ootan ära sügise ja kui maksekäitumine peaks paranema, kaalun tehtud otsust uuesti.

Omaraha statistika

Mintos

Teine suurem portaal, kus ma laene väljastan on Mitos. Mintose osakaal on vähenenud lausa 4% kogu portfelli mahust. Siin on põhjuseid mitmeid. Kuna Mintos on oluliselt likviidsem, siis realiseerisin osa portfellist kohe kriisi alguses, et suunata vaba raha aktsiaturgudele ja samuti oli plaan suurendada vaba raha osakaalu. Põhiliselt müüsin tookord Finko (Varksi) ja Creditstari laenusid. Kahjuks ei müünud ma kogu Varksi osa maha ja täna mingi osa rahast on lukus nagu paljudel teistel investoritel, kuid õnneks on see summa umbes 1-2% vahel kogu portfellist. Peale kriisi edenemist hakkasid Mintose kontorid intresse tõstma ning osa rahast on liikunud tagasi Mintosesse, põhiliselt Creditstari laenudesse.

Mintose statistika

Raha ja võlakirjad

Lisaks laenude osakaalu vähenemisele, et on vähenenud ka võlakirjade (sh. võlakirja sarnased laenud) osakaal, 25% pealt 19% peale. Otseselt ühtegi võlakirja ma edasi ei müünud vaid need lihtsalt tulid vahepeal koju. Tänu laenude ja võlakirjade osakaalu vähenemisele suurenes raha osakaal portfellist 14% pealt 21% peale ehk 7% punkti.

Aktsiad ja iduettevõtted

Mingi osa vabanenud rahast suunasin ma aktsiatesse ja iduettevõtetesse. Turu põhjast ostsin ma juurde kolmanda samba osakuid ning erinevaid USA ja Euroopa üksikaktsiaid ja ETFe. Mingi osa aktsiaid müüsin ma kriisi alguses maha ja osa nendest olen põhjast tagasi ostnud. Üldiselt ootasin ma tugevamat / pikemat langust ja seepärast ma poolaasta jooksul tugevamalt positsioone ei võtnud. Tänaseks olen ma tegelikult veel positsioone juurde võtnud, peamiselt finantssektoris ja dividende maksvate ettevõtete hulgast.

Lisaks aktsiatele ostsin ma juurde ka iduettevõtete osakuid Funderbeami portaalis. Peamiselt Ampler, Bikeep, Barking, Tanker ja Nudist. Mitte küll suurte summadega, sest üritan idude osakaalu hoida 10% kandis kogu portfellist.

All on toodud portfelli osakaalude võrdlus:

2019.12.312020.06.30
Laenud40%35%
Omaraha18%17%
Mintos20%16%
Muud2%2%
Raha14%21%
Võlakirjad25%19%
Planet4211%10%
Endover4%5%
Creditstar4%4%
Muud6%0%
Aktsiad10%13%
3 sammas, Indeks2%3%
Swedbank1%3%
Muud7%7%
Iduettevõtted11%12%
Planet426%6%
Chaga Health1%1%
Ampler1%1%
Muud3%4%
Portfelli varaklasside osakaalude võrdlus 2020 esimesel poolaastal.

Tänud lugemast ja ilusat suve jätku!

Kommenteeri

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.