Sissejuhatus

Investor Toomase konverents 2023.
Foto: Raul Mee

2022 oli enamikele investoritele keeruline aasta, nii ka mulle. Kui siiani olen oma üheksa aastase investeerimise karjääri jooksul suutnud iga aasta lõpetada positiivse tootlusega, siis 2022 oli esimene negatiivse tootlusega aasta. Portfelli tootluseks tuli -6.8%. Kindlasti ei jää esimene negatiivne aastatootlus viimaseks. Samas ei ole minu hinnangul väga arukas vaadelda nii lühikest perioodi, sest vabalt võiks ju võtta mõned päevad lühema või pikema perioodi ning pilt oleks hoopis teine. Tegelikult tuleks ikkagi vaadata suurt pilti ja pikemat ajavahemikku. Kui ma vaatan oma portfelli keskmist tootlust viimase üheksa aasta peale, siis on see olnud keskmiselt 18% aastas. S&P 500 on samal perioodil pakkunud 10.5% suurust tootlust.

Olgem ausad, 2020 ja 2021 olid omakorda väga erakordsed aastad. Need kes olid 2022 kaotajad, aga kelle strateegia oli eelneval kahel aastal sarnane, andsid lihtsalt pisut oma tootlusest tagasi. Pole hullu! Samuti ei tasu kurvasta, vaid tunda head meelde nende üle, kes 2022 aastal tegid kinnisvaraga suurepärast tootlust. See asjaolu kinnitab vana tõde, et igal aastal on omad võtjad ja kaotajad - tuleb need üles leida ning oluline on enda portfelli ikkagi mingil määral vastavalt majandustsüklile ja muudele näitajatele ümber positsioneerida.

Olen juba aastaid oma blogis jaganud enda portfelli ülevaateid - teinud seda nii headel kui halbadel aegadel - selleks, et ikka ausalt jagada oma mõtteid. Peamiselt teen seda lootuses, et need inspireerivad kedagi või on kuidagi muud moodi kasulikud. Igal juhul põnevat lugemist!

- Taavi

Rahavoog

Kõigepealt vaatame otsa numbritele ja faktidele - otse ja ausalt.

Nagu näha, siis portfell suutis toota viisakat rahavoogu - lausa 35 000 € - peamiselt intressidest antud laenude ja võlakirjade eest, dividendidest ning müüdud optsioonidest. Uut raha ma portfelli väga palju ei lisanud - umbes 11 000 € (millest 6000 oli sissemaksed 3 sambasse). Aga sellest ei piisanud, sest kokku kukkusid portfelli varade väärtused üle 65 000 €.

Õppetund, mida siit võtta, on see, et tasub portfelli hajutada. Ilma teenitud rahavoota, oleks portfell ikka oluliselt rohkem kukkunud. Kui nüüd vaadata, mis positsioonid kõige rohkem portfelli allapoole vedasid, siis suuruse järjekorras: 1. Krüpto, peamiselt Bitcoin (-15 000 €), 2. FRT - tegu on USA kinnisvara fondiga (-6000 €) 3 - 7. Parcelsea, LHV, 2 sammas, Snabb (kõik -5000 ja -4000 € vahel).

Kasvurakette eraldi välja tuua ei saagi, sest enamik aktsiaid kukkusid - kes rohkem, kes vähem. Kasumis olid energeetikaga seotud aktsiad, Coop pank, Planet42, Berkshire Hathaway ja mõned spekulatiivsed USA aktsiad.

Varaklassid

Selles peatükis annan ülevaate oma portfelli peamistest varaklassidest. All oleval pildil on näha kogu portfelli jaotus. Väiksemate positsioonide nimetused pole näha, aga neid saate piiluda kuuülevaadetest. Suures pildis pole need üksikult nii olulised ka.

Millest eraldi juttu ei tule, on raha positsioon. Pildil on näha, et see on ka viisakalt suur. See on teadlik otsus, et panustada huvitavatesse investeeringutesse, kuna taaskord on rahale tekkinud hind ning huvitavaid võimalusi on rohkem kui varem.

Varaklasside jaotus 2022 aasta 31.detsember seisuga.

Aktsiad

Aasta jooksul olin aktsiate varaklassis ikka ostupoolel. Aktsiate osakaal kasvas 37% pealt pea 42%'ni. Aktsiate osakaalu plaanin suurendada ka 2023 aastal. Miks? Usun, et 2023 aastal tehakse aktsiaturgudel põhi ning turg pöördub taas tõusule ning ajalooliselt on taastumise alguse faasis kõige parem aeg turule sisenemiseks.

Kahjuks ma turge ajastada ei oska, seega on minu strateegia olnud koguaeg vaikselt midagi osta - seda mis tundub hea ja mõistliku hinnaga - ja teha seda järjepidevalt. Kui vaadata aktsiaid sektori lõikes, siis peamine panus on mul tehtud finantssektorisse - ajalooliste andmete järgi pakub see turu taastumise faasis väga head tulu ja riski suhtega tootlust.

Niisamuti olen ma hakanud ehitama positsiooni ka tehnoloogia sektoris, mis samuti on näidanud ajalooliselt head tootlust, kuid on minu hinnangul pisut riskantsem. Aga siiski, on mul seal olnud õnged vees ning ma olen ostnud Google, Microsofti aktsiaid ning peamine panus tehnoloogia sektorisse on tehtud läbi Nasdaq100 indeksisse, kasutades TQQQ nimelist ETF'i. Selle ETF'i puhul on tegemist 3 kordse võimendusega ETF'iga, seega algajale see kindlasti ei sobi.

TOP 5 aktsiapositsiooni

Vara nimetus 2021* 2022* Kommentaarid
Pensioni 2 sammas
6.40%
6.67%
Minu peamine viis passiivselt investeerimiseks ja tururiski võtmiseks.
Pensioni 3 sammas
3.60%
4.38%
Sama strateegia nagu 2 samba puhul. 2022 kandsin 3 sambasse nii palju kui tulumaksu mõttes võimalik ning suutsin üsna hästi turu põhja tabada.
LHV Pank
4.21%
3.42%
Aasta jooksul aktsiaid juurde ei ostnud ega müünud. Osakaalu langus tuleneb puhtalt aktisa hinna kukkumisest.
Šiaulių Bankas
3.27%
3.27%
Aktsiaid müünud ei ole, vaid ostsin pisut novembris juurde.
Swedbank
3.29%
2.77%
Ostsin suvel aktsiaid juurde ning sügisel veidi müüsin maha, kuna kauplesin optsioonidega. Tagasi pole praegu ostnud. Üldiselt on aktsia väga hästi taastunud.

*Aasta tulbas on toodud aktsia osakaal kogu portfelli lõikes selle aasta lõpu seisuga.

Huvitavamatest ostudest võiks veel välja tuua Coop Pank, millesse ma varem ei investeerinud, kuna minu hinnangul oli ettevõtte turuhind liiga kõrgele aetud, peamiselt influencerite ja FOMO toel. Kuid kui ettevõte 2€ hinna pealt lisakapitali kaasas, tundusid numbrid taas kokku jooksvat ning võtsin sealt nii suure tüki kui võtta sai, pannes kogu raha ja pisut laenuraha ka mängu. Tänaseks päevaks on see ost pakkunud pea 30% tootluse.

Lisaks tavapärasele aktsiate ostmisele ja müügile, tegelesin ka optsioonidega kauplemisega. Tõsi, peamiselt kasutasin neid kahjumi vähendamiseks või parema soetushinna saamiseks. Näiteks TQQQ ilma optsioonideta ei saa üldse osta, kuna USA ETF'ide ostmine on Euroopa liidu investoritele keelatud.

Iduettevõtted

See sektor on mul portfellis päris suur - varasema 22% pealt on see langenud 21.5% peale. Tunnistan, et olen siin pisut liiga suurelt sees, aga veidi on süüdi Planet42 investeeringu kiire kasv, sest ilma selleta oleks antud varaklassi osakaal kõigest 6%. Kui Planet42 endal läks aasta lõikes hästi ning ettevõtte väärtust alla hindama ei pidanud, pigem vastupidi, siis näiteks Funderbeami kaudu tehtud investeeringud tootsid ikka korralikku miinust.

TOP 5 iduinvesteeringut

Vara nimetus 2021* 2022* Kommentaarid
Planet42
13.11%
15.65%
Kõige suurema osakaaluga investeering minu portfellis. Kui juurde võtta ka antud laen, siis on ettevõtte risk veelgi suurem. Seega ei ole ma enda raha juurde enam pannud - puhtalt riskide maandamiseks.
Chaga
1.78%
1.66%
Hind pisut kukkus, kuid Funderbeami portfellis pidas just Chaga kõige paremini vastu. Mul on nendesse siiani väga palju usku. 2023 aasta uudised on olnud siiani muljetavaldavad. Chaga väärtus Funderbeami turul on kordades alahinnatud! Oleks seal likviidsust, siis spekuleeriks hinnatõusuga.
Bikeep
1.39%
1.03%
Hind on väga palju pihta saanud. Tõenäoliselt oli hinda ka omajagu ülehinnatud. Müük ja progress siiski on hea, usk ei ole kadunud kuhugi, vastupidi.
Parcelsea
1.95%
1.02%
Esialgne tees ei ole paika pidanud ning tõenäoliselt on üsna keeruline praeguses turuolukorras millegagi üllatada, pigem loodan, et peavad vastu. Seetõttu hindasin ka oma investeeringu 50% alla.
Silen OÜ
1.35%
0.81%
Ei ole ostnud ega müünud. Müük on muljetavaldav, usun, et see ettevõte veel üllatab.

Juba 2022 aastal otsustasin, et mina enam otse iduinvesteeringuid ei tee. Miks? Sest väike-investoril pole võimalik saavutada piisavalt suurt hajutatust. Esiteks selle pärast, et diilidele ei pääse ligi. Jah, saaks, kui sinna väga palju aega paneks, aga see ei tasu ära. Teiseks on piletid liiga suured, üldjuhul alates 10K (räägitakse ka juba 20K miinimumist). Seega kasutasin unikaalset võimalust, võtta idusektori risk läbi Superangel 2 fondi. Tõsi, risk on väga suur, sest selle investeeringu miinimum panus on 100 000€, mille pean olema valmis sisse panema 4 aasta jooksul. Kui ma peaks seda tegema täna ja kui ma võtan arvesse praeguse idusektori osakaal, siis oleks kogu osakaal üle 40% portfellist. Tervitused Madis Müürile!

Mis on lahendus? Portfelli järgmise 3a jooksul piisavalt palju kasvatada, et osakaal oleks väiksem 🙂

Laenud

Laenude osakaal on jäänud umbes samaks - 24%. Muutunud on see, et ühisrahastusportaalide (Mintos ja Omaraha) osakaal on tuntavalt vähenenud ning suurenenud on otse antud laenude osakaal. Mingi hetk väljusin Iutecrediti võlakirjast, seoses sõjaga ja suunasin selle mujale. Üldiselt on see varaklass sel aastal aidanud portfelli olulisel määral tasakaalustada. Ilma laenudest tuleva rahavoota, oleks portfelli langus olnud palju sügavam ning samuti poleks olnud lihtne raha suunata muudesse investeeringutesse, kuna oleks pidanud müüma muid varasid ebasobivate hindadega.

Vara nimetus 2021* 2022* Kommentaarid
Planet42 laen
10.73%
13.7%
Pisut andsin laenu juurde, kuna intress oli hea. Samas aeguvad kõik või enamus laenud selle aasta jooksul. Mõned ilmselt pikendan, aga täpselt ei tea veel kui suures mahus.
Creditstar
6.05%
6.34%
Raha juurde pole pannud. Ühte võlakirja pikendasin. Osakaal suurenes tänu sellele, et muu portfell ise kukkus.
Ühisrahastus
6.10%
3.91%
Peamiselt on raha alles veel Omaraha ja Mintose portaalis. Samas pole ma uut raha juurde pannud, kuna esiteks on plaan suunata vabanev raha aktsiatesse ja teiseks pole minu hinnangul praegu saadav intressi, riski ja likviidsuse preemia piisavalt suur. Mööndustega võiks olla see sobiv olla Omarahas - selles osas teen otsuse aasta jooksul.

2023 aastal hoian silmad lahti ja proovin laenude osakaalu hoida sarnasel tasemel. Võimalik, et hakkan jälle rohkem panustama Omarahasse, aga esmalt peaksin tegema seal põhjalikuma analüüsi ning kevadel ja suvel võib olulisel määral kasvada raskustesse sattuvate laenajate osakaal, sest Omarahasse tullakse ikkagi siis, kui mujalt enam laenu ei anta.

Krüptovarad

Siin pikka juttu polegi. Osakaal on kukkunud 7.46% pealt 2.86%'ni. Peamine panus on tehtud Bitcoini. Enamus osakaalu muutusest on tulnud vara hinna langusest. Soetusmaksumuses arvestades olen ilmselt pisut veel kasumis. Aasta jooksul pisut küll müüsin maha, aga positsioon siiski teenis korralikku kahjumit. Kogu positsioon on tänaseks Coinbase kontol - Change kontol ma enam oma varasid ei hoia.

Tees otseselt muutunud ei ole ning plaanin enamik Bitcoini alles hoida. Kaalun siiski mingil määral sellega kauplemist, sest Bitcoini puhul tunduvad trendijooned päris hästi pidavat. Oleks ma sellele varem rohkem tähelepanu pööranud, oleks kahjum oluliselt väiksem. Aga mis siin ikka nutta, teadlik risk!

Kokkuvõte

Kokkuvõttes ma muidugi portfelli tootlusega rahul ei ole, sest pikaajaline eesmärk on siiski ületada suuremate indeksite tootlusi ehk saada keskmiselt 12% tootlust aastas. Tõsi, kui vaatame pikemat perioodi, siis see eesmärk on täidetud, kuid siiski. Tagant järgi tarkusena oleks saanud riske paremini juhtides languse ära hoida. Oluline on siit teha omad järeldused ning tulevikus neid silmas pidada.

Loodan, et see ülevaade oli sulle kasulik. Kui sul tekkis seda lugedes mõni küsimus või soovid mingil teemal arutada, siis kirjuta siia kommentaar või võta minuga privaatselt ühendust. Kontaktandmed leiad kontaktide lehel. Kui soovid minu tegemistega kursis olla, siis hakka minu jälgijaks Instagramis - @lumeilves.

Edukaid investeeringuid!

4 thoughts on “Portfelli kokkuvõte 2022

  1. Lev Dolgatsjov ütleb:

    Taavi, miks eraldi “Company” ja “Equity” varaklassid?

    1. Taavi ütleb:

      See on õige ja hea küsimus. Esmalt, miks sellised nimetused ja mida need tähendavad? Equty – minul on sinna alla võetud iduettevõtted, ehk ettevõtted, mis ei teeni piisavalt kasumit ja on kiires kasvufaasis ning vajavad selleks riskikapitali. Company – sinna alla olen paigutanud praegu kaks ettevõtet (Cleveron ja Liven). Kumbki pole minu hinnangul otseselt iduettevõte, samas pole kumbki (veel?) börsi kaubeldav, seega täpsuse huvides pole neid “Aktsiate” alla liigutanud, kuigi nad sobiks sinna ilmselt kõige paremini.

      Sisuliselt olen aktsiad, idud ja muud ettevõtted eraldanud selle pärast, et mul on nii lihtsam likviidsust ja ririski portfellis hinnata / hallata. Tean, et mõned investorid kajastavad neid 3 üldse koos ühes kategoorias. Mis puutub näiteks Livenisse ja Cleveroni, siis kohe kui nad on börsil kaubeldavad, liigutaks ma nad aktsiate alla või kui mõlemal oleks vähegi parem likviidsus ja/või usaldusväärne turuhind.

  2. Mihkel ütleb:

    Tere Taavi!

    Mis sinu portfelli LTV on ning millisesse suurusjärku portfell ise jääb?

    1. Taavi ütleb:

      Tere, Mihkel! Tänud küsimuse eest. Mul portfellis täna sisuliselt võimendus puudub. Oma eluaset ma portfelli hulka ei loe. Üürikinnisvara pole. Ainuke võimendus mida ma kasutada saan on laen aktsiate tagatisel. Täna on see osa sisuliselt olematu, mõni nädal paar tuhat eurot. Peamiselt selle pärast, et selle võimenduse hind on täna juba kallis (intress üle 5%) ning turg ei ole piisavalt etteaimatav, et rohkem võimendust võtta. Portfelli suuruse saad ise tuletada nende andmete põhjalt aga üsna sarnane Investor Toomasega, hetkel vist pisut suurem.

Kommenteeri

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.