Sissejuhatus

Foto: Raul Mee

Oli see vast kuu! Aktsiaturud rallisid nii nagu homset polekski. Päris raske on nüüd hinnata, kas põhi on tehtud või mitte? Need kes on pidevalt ostnud, neil on elu ikka palju lihtsam. Selle ralli toel tegi minu portfell peaaegu kõigi aegade suuruse rekordi. Tõsi, eelmisest tipust alates on portfelli uut raha omajagu sisse pandud, seega läheb veel aega, enne kui eelmise aastaga tehtud langus nulli jõuaks, aga see polegi oluline, fakt on see, et millalgi see juhtub!

Möll käis nii turgudel, kui ka Investor Toomase konverentsil, mida mul oli au külastada ning esitada ettekanne optsioonidega kauplemise teemal. Kui sulle see valdkond ka huvi pakub, siis saad ettekande slaide siin vaadata. Aasta Investori tiitli pälvis Katri Teller - palju õnne sulle veelkord! Nominatsiooni said minu head sõbrad Marko ja Kristi - uhke värk!

Jaanuaris käisin esmakordselt ühe oma portfelli iduettevõtte investorite üritusel / peol, mis oli väga meeleolukas. Tore oli erinevate investoritega tuttavaks saada ja suhelda. Tore on kuulata erinevate investorite teekondi ja lugusid, need on väga inspireerivad. Selliseid vabas õhkkonnas toimuvaid üritusi võiks keegi veelgi korraldada.

Lisaks muule oli jaanuar veel planeerimise kuu. Panin kirja selle aasta eesmärgid - nii finantsilised, isiklikud kui ka ettevõtte omad. Hakkasin selleks kasutama ClickUp keskkonda. See keskond on mulle tore avastus, saan seal kõik vajalikud andmed (taskid, kliendid, tööd, erinevad protsessid, eesmärgid) sisse kanda. See annab võimalusi tegevusi automatiseerida ning loob kõigele süsteemi ning annab väga põhjaliku ülevaate. Näiteks näen, kuidas mul läheb eesmärkide täitmine, millal mõni laen hakkab aeguma, kui palju ettevõtte alt sissetulekut olen teinud jne. Võib-olla ma teen mingi aeg oma süsteemist ülevaate ja kui keegi tunneb huvi, saab protsessi endale kopeerida ja kasutusele võtta. ClickUp'il on olemas ka tasuta versioon, seega tasub uurida!

Portfelli muutus

Passiivne sissetulek Portfelli väärtus Tootlus
Tulemus
+1699€
+26 854€
+3.59%
Muutus
-703€ (-57.42%)
+5.49%
+5.05
 • Passiivne sissetulek: Raha dividendidest, intressidest, üüridest, optsioonide müügist. Summast on maha arvutatud erinevad tehingutasud, mahakantud laenud jms.
 • Portfelli muutus: Kui palju portfell kuu jooksul kasvas või kahanes. Sisaldab nii passiivset sissetulekut, varade väärtuse muutust .
 • Tootlus: Portfelli kuu tootlus, kasutades NAV meetodit. Tootluse muutus on toodud protsendipunktides.

Passiivne sissetulek

0
Intressitulu
0
Dividenditulu
0
Optsioonide müük
0
Muu

Jaanuari passiivne sissetulek kukkus detsembriga võrreldes üsna palju. Kui vaadata põhjuseid, siis tegu on pigem tehnilise iseärasusega. Nimelt aasta lõpus arvutasin ma kokku kui palju on taastunud varem maha kantud Mintose ja Bondora laenud ning juba sealt tuli üle 600€ erakorralist tulu.

Üldine passiivse sissetuleku langus on põhjustatud ka asjaolust, et ma ühisrahastusportaalides pigem võtan raha välja, mitte ei pane juurde. Minu hinnangul näeme majanduses ikkagi kehvemaid aegu ning see mõjutab ka nende portaalide kaudu väljastatud laenude kvaliteeti. Omaraha puhul näiteks oli jaanuaris inkassole müüdud laenude hulk väga suur.

Portfelli väärtus

Portfelli kasvas peamiselt tänu erakordselt suurele tõusule aktsiaturgudel. Varade väärtus tõusis lausa 17 000€. Ülejäänud portfelli kasv tulenes riigi poolt 2 sambasse kantud rahast, mis oli 3000€ ning aktiivsest tööst säästetud raha, mille edasi portfelli suunasin.

Kõigepealt tegi suure tõusu Bitcoin, lausa +40%. Tõsi, peale esimest suuremat tõusu otsustasin ma mingi osa Bitcoinist realiseerida, sest minu hinnangul võib peale sellist suuremat tõusu oodata tagasitõmmet ning siis olen ma valmis Bitcoini odavamalt tagasi ostma. Aga elame ja näeme.

Sisuliselt kõik varad, millel on turuhind, tõusid. Paar langejat küll oli, tõin need all pool välja, aga languse number oli neil kõigest 200-300€ vahel. Väga ebatavaline kuu!

Suurimad tõusjad

Väärtuse tõus vähemalt 1000€

Suurimad langejad

Väärtuse langus vähemalt 200€

Kas tahad nõu, tuge, motivatsiooni?

Kui soovid üksi, kaaslasega või sõbraga/sõbrannaga privaatset nõustamist või konsultatsiooni, siis piilu teenuste lehele. Pakun seda teenust võrreldes teistega väga odava hinnaga ning piiratud mahus. Peamiselt teen seda selleks, et aidata teisi ning anda edasi oma kogunenud teadmisi. Samas tahan ise sellest protsessist ja teistelt uusi teadmisi ning ideid õppida.

Teenused

Portfelli tootlus

All oleval pildil on näha minu portfelli tootlust erinevate perioodide lõikes ning võrdlust S&P500'ga. Nagu näha, siis viimasel kolmel kuul olen SP500 tootluse osas alla jäänud, samas 1, 2 ja 3 aasta võrdluses suudan indeksit ikkagi edestada. Eks see ongi ootuspärane, sest aktsiaturud tegid jaanuaris läbi ajalooliselt suure tõusu.

*Annualiseeritud tootlus / Kuupäev: 2023-01-31

Panin alla veel kaks graafikut. Mõlema puhul on vaadeldud 3 aastast perioodi. Ühel juhul võrdlen oma portfelli SP500'ga ja teisel juhul Bitcoini'ga. SP500 olen suutnud 3 aasta jooksul peaaegu koguaeg edestada, siis Bitcoini puhul võiks ütelda, et olen loll, oleks pidanud kolm aastat tagasi kogu raha sinna panema ja võttes arvesse krüpto turu kokku kukkumist, oleks tootlus ikka parem kui ise pusides? Eks see on veidi meelevaldne võrdlus, sest riskid on hoopis erinevad, aga on huvitav siiski selliseid võrdluseid aegajalt teha.

Portfelli jaotus

Järgnevalt toon välja olulisemad tehingud mis ma viimase kuu jooksul tegin. Ega tegevusi palju ei olnud. Raha osakaal on peamiselt tänu krüpto müügile tõusnud. Plaanis oli veel osaleda ühes projektis, kus investeeringu suurus oli 20K, aga paraku jäi see katki. Samas on silmapiiril üks teine huvitav projekt, kuhu oleks vaja vähemalt samas suurusjärgus kapitali, seega ma ei torma raha osakaalu väga ruttu vähendama. Kindlasti pakub see aasta palju põnevaid võimalusi, näiteks kinnisvarasektoris?

 • Nagu eelnevalt mainitud, siis müüsin peale 40% tõusu mingi osa Bitcoinist, mängides sellele, et hind Bitcoini tõmbab veidigi tagasi. Eks vaatame, kuidas see tees välja mängib.
 • Suunasin järjekordselt osa rahast Superangel 2 fondi.
 • Pikendasin ühte aeguvat Planet42 laenu.
Nimi Osakaal
Aktsiad
40.65%
LHV Indeks 2 Sammas
6.67%
Muud üksikaktsiad ja etf'id
6.52%
LHV Indeks 3 Sammas
4.35%
LHV Pank
3.77%
Šiaulių Bankas
3.48%
Swedbank
2.92%
Federal Realty Investment Trust
1.99%
Berkshire Hathaway
1.95%
Ignitis Group
1.7%
Coop Pank
1.67%
Wise
1.55%
ProShares UltraPro QQQ
1.23%
Hepsor AS
1.22%
Baltic Horizon Fund
1.04%
Iduettevõtted
21.46%
Planet42
14.83%
Muud idud
3.84%
Chaga OÜ
1.57%
Bikeep Inc
1.22%
Võlakirjad
19%
Planet42 Võlakiri
12.99%
Creditstar võlakiri
6.01%
Raha
8.95%
Euro
8.27%
Muud valuutad
0.68%
Noteerimata ettevõtted
5.04%
Liven
2.71%
Cleveron
2.33%
Laenud
3.45%
Omaraha
2.31%
Muud
1.14%
Krüpto
1.45%
Bitcoin
1.45%

Lõppsõna

Kuidas sinul jaanuar läks või sul on mõni küsimus? Anna julgelt kommentaarides või mulle privaatselt kirjutades teada.

6 thoughts on “Jaanuar 2023 portfelli ülevaade – meeletu börsi ralli!

 1. Andreas ütleb:

  Hei

  Tore lugemine!

  Kuidas Planet42 olukorda hindad, laenu juurde pole plaanis anda/osakaalu suurendada?

  1. Taavi ütleb:

   Tere. Tänud heade sõnade eest! Planet42 seis on viimastel andmetel täitsa hea. Eks see aasta saab olema nende jaoks väljakutsete rikas, aga mina olen positiivne.
   Mis puutub osaluse suurendamist, siis mul moodustab osalus juba pea 15% portfellist, mis on juba piisav risk, mida ei taha suurendada. Kui nüüd laenusid vaadata, siis nende osakaal on pea 13% ehk kokku tuleb 28% riski sellesse ettevõttesse. Kui mingi jama on siis tõenäolsiselt lähen kogu see raha. Seega pole mul riskide juhtimise tõttu mõistlik osakaalu suurendada. Sel aastal aeguvad mul peaaegu kõik Planet42 laenud, siis pean osustama, kas ja kui palju neid pikendan. Tõenäoliselt pikendan.

   1. Marek ütleb:

    Väga ilusti ja selgelt presenteeritud ülevaade. Jätkata samas vaimus

    1. Taavi ütleb:

     Aitäh sulle!

 2. Marko Oolo ütleb:

  Parim kuine ülevaade, mida senini näinud olen! Väga hästi presenteeritud

  Väga huvitav oli jälgida portfelli benchmarkimist nii S&P500 kui ka Bitcoini vastu.

  Küsimus oleks ka Planet42 riski osas kogu portfelli suhtes. Kas on plaanis seda maandada? Kui et siis mis seda riski tasakaalustab sinu jaoks?

  1. Taavi ütleb:

   Tänud sulle heade sõande eest!

   Mis puutub Planetisse, siis seal on equty (osalus) teinud päris suure kasvu. On tõsi, et see pole eriti likviidne ning tõenäoliselt pole mõtet seda hetkel vägisi proovida müüa, kuna kasvu võiks veel oodata. Seega jääb üle laen, millega Planet42 mittesüstemaatilist riski vähendada. Laenuga on hetkel kõik variandid laual, sest enamus laenudest aegub selle aasta jooksul, ainult 1 laen on pikendatud 20%’ga 3a peale. Ehk otsustuskoht on kas ja kui suures osas võiks laenusid pikendada. Otsustamisel võtan arvesse kui suurt intressi Planet sel hetkel pakub (osa aeguvatest laenudest on praegu madlama intressiga), portfelli kasvu projektsiooni, turuolukorda ja alternatiivseid võimalusi. Tõsi ta on, tegu on high risk high reward olukorraga ning risk portfellile on päris suur. Samas kuna ülejäänud portfell on enam-vähem hajutatud ja mõistlik osa ka piisavalt likviidne, võiks see mingit tasakaalu pakkuda. Kindlasti ei plaani ma osalust ja laenumahtu suurendada ning samuti ei võta ma rohkem idusektori riski, va. Superangel 2 commitment.

Kommenteeri

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.