Sissejuhatus

unnamedAugust on lõppenud ja alanud on september – õige aeg eelmise kuu kokkuvõtteks. Tegelikult oli august üsna tegus. Pool sellest mõõdus puhates ja teine pool töö tähe all. Sain muuhulgas ühe väga hea ja huvitava tööpakkumise Eesti (täiesti Eesti kapitalil põhinev) ühte edukasse panka, aga paraku otsustasin hetkel veel selle raske südamega tagasi lükata.

Lisaks kõigele muule tegime teiste kaasinvestorite ja finantsvabaduse poole püüdlejatega eraldi grupi (midagi “mastermind” sarnast, kuid ilma konkreetsete reegliteta), kus arutame päevakajalisi teemasid ja anname üksteisele nõu. Minu arust väga hea projekt ja olen selle lühikese ajaga juba palju uut infot saanud ning vaatenurki näinud. Soovitan ka teistele sellist formaati! Kõik kes soovivad midagi sarnast kogeda, siis tegime ka avaliku Finantsvabaduse grupi, millega saavad kõik sooviad liituda: https://telegram.me/joinchat/DJanQUFicOvC2MoyVNm5cw

Investeeringud

Bondora. Viimasel ajal on Facebooki gruppides palju kriitikat Bondora suunal loobitud, osa sellest põhjusega, teine osa ilmselgelt liiga emotsionaalne. Mõned on lubanud teha EXIT’i ja mitmed on seda ka juba teinud. Samal ajal laenu mahud jätkavad kasvamist ning ka järelturul ostetakse exiti teinud investorite rohelised laenud kiirelt ära. Ma ise pole paanikaga kaasa läinud ning jätkan seal tegutsemist. Kuigi jah, strateegia on seotud puhtalt järelturuga ja sealt endale sobivate laenutükkide ostmisega. Eesmärk on portfellis hoida ainult hea makseajalooga laene ning vähendada punaste laenude osakaalu. Kui suudan hoida punaste osakaalu (need kes ei maksa midagi) languses või sama, jätkan investeerimist, kui seda ei suuda, siis lõpetan reinvesteerimise.

Estateguru. Augustis tuli tagasi 2 laenu põhiosa ja jäänud on veel 2 maksvat laenu. Uutese projektidesse ei ole sisenenud ja hetkel ei plaani ka.

Crowdestate. Osalesin PlusPlus Capital I projektis, mis lubab 13% fikseeritud tootlust ning on tagatud nõuete portfelliga. Läti kortermaja projektis ei osalenud, kuna ei oska hinnata sealset kinnisvara turgu. Loodan, et Crowdestatel tuleb lähiajal midagi põnevat veel välja. Korterite arenduses ilmselt enam kaasa ei lööks, kui just väga hea projektiga pole tegu.

MoneyZen. Sai kätte litsentsi ning alustas taas laenude pakkumist, kuid siiski jätkan ise vaikselt raha välja kandmist.

Mintos. Suunasin sinna lisaraha, peamiselt võtsin Mogo tagasiostugarantiiga laene. Kaua selline pakkumine kesta enam ei saa.

Omaraha. Suunasin ka sinna veidi lisaraha ning proovin see kuu mängida pakkumiste suurusega, et suurendada veidi tootlust. Olen siiani andnud laene natuke madala intressiga välja ja teoorias oleks võimalik tootlust ~5% võrra tõsta.

Aktsiad. Juurde midagi ei ole soetanud.

Passiivne sissetulek

August oli ajalooliselt rekordkuu. Just tänu Crowdestate Sipelga projekti intressi laekumisele. Kuu passiivne sissetulek suurenes võrreldes juuli kuuga +392.18€ võrra ja oli kokku 872.83€. Intressid ühisrahastuses antud laenudest jätkasid taaskord pisikest langemist ja moodustasid 275.27€ (-3.82€) , sissetulek reklaamide näitamisest langes väga suurelt (täpsemalt põhjustest all pool) 32.81€ (-18.14€), intressid kinnisvara ühisrahastusest 562.24€ (+543.38€). Dividende laekus 2.51€ (-96.74€). Kuu keskmine kulude ja passiivse sissetuleku suhe (aasta baasil) oli 57.72% (+7.08%).

august

Mis juhtus reklaamituludega?

364882_9191_5Probleem oli väga lihtne ja puhtalt minu enda süü. Mõtlesin puhkuse alguses, et võiks Luuletused.ee portaalis muuta kujundust veidi paremaks. Saigi see ette võetud ja “theme” välja vahetatud, kuid uus kujundus ei tahtnud eriti enam Google reklaamidega läbi saada. Kahjuks märkasin seda alles kuu lõpus, enne kui jõudsin vajalikud parandused tehtud. Eks näib, kas suudan septembris samasuguse taseme saavutada mis varem, esimesed päevad on õnneks palju lubavad.

Siit ka õpetussõnad endale ja teistele. Kui selliseid muudatusi teha, tuleks alguses kindlasti pingsalt statistikat jälgida (Adsense, Google Analytics), et võimalikud probleemid kiirelt tuvastada.

Ilusat septembrit!

Kommenteeri

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.