Tere lugeja. Ma pole pikka aega blogisse midagi kirjutanud, vabandan! Mõned tuttavad on uurinud – miks ma siis kirjutada ei viitsi ja kas investeerimine on jäänud sootuks tahaplaanile või on portfellis koroona tõttu asjalood kehvad. Tegelikult ei seda ega teist. Lihtsalt pole olnud midagi vahvat kirjutada. Aprilliks vast juba on – saab eelnevate kuude suuremad sündmused ja muudatused portfellis ühe postitusega ilusti kokku võtta.

2021 aastal olen jätkanud ühisrahastusportaalide kaudu välja antud laenude osakaalu vähendamist. Aprilli lõpuks on ühisrahastuslaenude osakaal langenud juba 13% peale. Tegelikult on mai lõpuks osakaal veelgi väiksem, sest olen otsustanud enamiku rahast Mintose portaalist välja tuua ning investeerida otse Credistari võlakirja. Nimelt olen Mintoses nagunii enamus rahast neile andnud ning üldiselt on Mintoses seis kaootiline, tihti raha lihtsalt seisab kontol.

Omaraha portaalist olen ka pigem raha välja kandnud, kuid viimastel kuudel olen siiski katsetanud uusi laene välja anda. Hoian silma peal, mis kvaliteediga uued laenud on ja siis otsustan, kas jätkan laenude välja andmist või ootan veel paremaid aegu.

No photo description available.

Väga suureks on portfellis kasvanud ka iduettevõtete osakaal. Sisuliselt on idude ja aktsiate osakaal mõlemad portfellist 33%. Idude osas arvestan nende väärtust portfellis võimalusel turuhinna järgi (kui see on olemas, või enda viimase tehingu järgi), mitte ei arvesta esialgset investeeritud raha. Uutest ja huvitavatest iduinvesteeringutest kirjutan rohkem portfelli jaotuse peatükis.

Aktsiate oas olen suurendanud peamiselt Swedbanki, Siauliai, Ignitise osakaale ning müünud väiksemaid positsioone, mis portfellist on lihtsalt tiksunud. Peamiselt selliseid, mis on väärt alla 1000 euro. Sama olen tegelikult teinud ka Funderbeamis. Põhiliselt selle pärast, et vähendada haldusele kuluvat aega.

Ühe uue hobina olen õppinud ja praktiseetinud optsioonide ostmist ja kirjutamist ning proovin lihtsamate strateegiatega lisatulu teenida. Praeguse hetkeni on läinud päris hästi, olen kasumis, aga õppida on veel palju ning keerulisemad ajad ilmselt ees. Tõusval turul ei ole väga raske toimetada.

Passiivne sissetulek

Kuu passiivne sissetulek (sissetulekust on maha arvutatud erinevad kulud, näiteks tehingutasud, mahakantud laenud jms.) kasvas võrreldes eelneva kuuga 2149€ ja oli 4908€. Millest 1514€ olid intressid Omarahast, Mintosest, Planet42 antud laenust. Omakorda 1040€ laekus dividendidest. Suuremad maksjad olid seekord Tallinna Kaubamaja, LHV, Swedbank, Siauliai pank, Ingnitis, Federal Realty Investment Trust ja muud väiksemad positsioonid. Lõpuks ülejäänud 2354€ moodustas kauplemine aktsia- ja Funderbeami turgudel ning ka optsioonide kirjutamine.

Portfelli jaotus

Aprilli lõpus oli iduettevõtete osakaal portfellis väga suureks kasvanud. Seda peamiselt seepärast, et Change tuli välja väga heade esimese kvartali tulemustega ning see pani osaku kiiresti kasvama. Täna, postituse kirjutamise hetkel, on hind küll veidi tagasi vajunud. Olen Change osas väga optimistlik. Usun et krüptovaradel ja DeFi’l on ees suur tulevik ning “kulla kaevamise” asemel panustan “labidamüüjasse”.

Lisaks on tõusnud ka Planet42 investeeringu väärtus, kuna ostsin Planet42 osakuid järelturult juurde, mistõttu hindasin ka kogu positsiooni üles. Planet42 teeb väga tublit tööd! Ettevõte, käive ja klientide arv kasvab, kapitali kulu läheb alla ja tuleviku plaanid on vägevad!

ParcelSea nutipostkast – sinu isiklik pakiautomaat

Iduettevõtete alt leiab nüüd uue ettevõtte – ParcelSea. Nad toodavad nutikaid pakiautomaate, hetkel veel küll eraisikutele. Olen juba pikemalt mõelnud selle peale, kuidas tulevikus digitaalne kaubandus ja ostude kohale toimetamine võiks välja näha ning ParcelSea toode ning tiimi visioon ühtib minu omaga. Seepärast, kui avanes võimalus nende ettevõttesse investeerida, kasutasin võimaluse ära (lisainfo rahakaasamise kohta). Käisin ka nutipostkasti ise uudistamas – näeb väga ilus välja ning mahutab üllataval palju kaupa. Oleks mul endal eramaja, hakkaks kohe kliendiks, kuna sisuliselt kogu toidukauba tellime kulleriga koju ning pakke tuleb ka iga kuu päris palju. Sarnase teesiga olen varasemalt investeerinud ka Cleveroni aktsiatesse, kes muuseas arendab ka sarnast kodukasutajale mõeldud toodet.

Iduettevõtted33.65%
Change invest12.92%
Planet429.20%
Barking2.33%
ParcelSea2.03%
Chaga1.97%
Ampler1.62%
Silen1.14%
Fundebeam1.00%
Bikeep0.84%
Muud0.60%
Aktsiad33.53%
2 sammas5.76%
Swedbank3.41%
Federal Realty Income3.05%
3 sammas2.98%
Siauliai pank2.63%
LHV Pank2.51%
S&P 500 Financials Sector2.02%
Berkshire Hathaway1.62%
Tallinna Kaubamaja1.58%
Ignitis1.02%
Baltic Horizon Fund0.96%
S&P 5000.87%
Equity Residential0.63%
S&P US Dividend Aristocrats0.57%
Muud3.91%
Laenud13.17%
Mintos6.87%
Omaraha6.07%
Muud0.23%
Võlakirjad11.15%
Planet429.13%
Creditstar2.03%
Raha5.60%
EUR4.56%
BTC1.62%
USD0.20%
SEK-0.78%
Muud ettevõtted2.89%
Cleveron2.89%
Portfelli jaotus aprilli lõpu seisuga

Üleskutse

Kuna ma sellest aastat töötan oma põhitöökohal pangas 4 päeva nädalas ning tänu saabuvale suvele on mul veidi rohkem aega üle. Seetõttu saan pakkuda ettevõtetele ja miks mitte ka Sulle tarkvara arenduse, arhitektuuri ja kogu selle valdkonnaga seotud teemadel nõustamist / konsultatsiooni / koolitust. Samuti, kui keegi soovib investeerimise ja finantsteemadel nõu pidada, võib ka ühendust võtta. Seega, keda see üleskutse kõnetab, võtke julgelt ühendust ja mõtleme midagi välja!

2 thoughts on “Aprill 2021 ülevaade

 1. Andi ütleb:

  Kaks küsimust. Kus ja millisel järelturul saab Planet24 osakuid osta? Kuidas avanes võimalus osaleda Parcelsea rahastusvoorus?

  1. Taavi ütleb:

   Tere. Planet42 puudub avalik järelturg. Ainuke variant on leida mõni praegune osanik ja temalt osta. Siinkohal on olemasolevatel osanikel tavapärane eelisõigus osta, ehk üsna raske on löögile pääseda.
   Parcelsea rahastusvoorus avanes võimalus osaleda läbi heade sõprade. Pean taaskord rõhutama kui oluline on investeerimises sarnaste inimestega suhtlemine, ilma selleta on huvitavatele diilidele raske ligi pääseda.

Kommenteeri

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.